Pojačane kontrole velikih poreskih obveznika

Bez autora
Feb 29 2016

Poreska uprava ove godine namjerava da posebnu pažnju posveti planiranju kontrola koje će se odnositi na poreske obveznike visokog stepena rizika. U Planu rada PU za ovu godinu navodi se da je osnovni cilj da se kontrolom obuhvate obveznici za koje postoji visok stepen vjerovatnoće da nemaju korektan odnos prema poreskim obavezama. Iz PU su kazali da se planira donošenje Generalnog plana inspekcijskih kontrola za ovu godinu, kojim se definišu ciljevi koji će se ostvariti kroz inspekcijski nadzor, odnosno obuhvat poreskih obveznika inspekcijskim nadzorom. Generalni plan, koji je zasnovan na postojećoj organizaciji PU, treba da obezbijedi nepristrasnost u selekciji poreskih obveznika za kontrolu.

Pojačane kontrole velikih poreskih obveznikaPoreska uprava (PU) ove godine namjerava da posebnu pažnju posveti planiranju kontrola koje će se odnositi na poreske obveznike visokog stepena rizika.

U Planu rada PU za ovu godinu navodi se da je osnovni cilj da se kontrolom obuhvate obveznici za koje postoji visok stepen vjerovatnoće da nemaju korektan odnos prema poreskim obavezama.

Iz PU su kazali da se planira donošenje Generalnog plana inspekcijskih kontrola za ovu godinu, kojim se definišu ciljevi koji će se ostvariti kroz inspekcijski nadzor, odnosno obuhvat poreskih obveznika inspekcijskim nadzorom.

Generalni plan, koji je zasnovan na postojećoj organizaciji PU, treba da obezbijedi nepristrasnost u selekciji poreskih obveznika za kontrolu.

“Osnovni ciljevi koji se žele postići su suzbijanje sive ekonomije u prijavljivanju oporezivog prometa, obuhvat rizičnih djelatnosti, registracija i oporezivanje obveznika koji djelatnost obavljaju u sezoni, kontrola tačnosti obračuna i isplate poreza i doprinosa kod ličnih primanja, kao i kontrolisanje povezanih osoba i transakcija među njima”, rekli su iz PU.

Planom se poreski obveznici razvrstavaju na velike, srednje i male. Iz PU su saopštili da zbog šireg obima poslovnih aktivnosti i većeg iznosa poreskih obaveza, veliki poreski obveznici imaju izuzetan značaj.

"Planirani stepen pokrivenosti kontrolama trebalo bi da bude najveći kod velikih poreskih obveznika, odnosno kod onih koji mogu biti najviše produktivni, u smislu fiskalnog potencijala", naveli su iz PU.

Imajući u vidu inovirani spisak velikih poreskih obveznika i analize dosadašnjih kontrola, PU će aktivnosti usmjeriti na obveznike koji obavljaju djelatnosti trgovina na veliko i malo građevinskim materijalima i farmaceutskim proizvodima, konsalting i menadžment poslove, ostale visokoškolske ustanove i intelektualne usluge iz zemlje i inostranstva.

PU će raditi i na identifikaciji poreskih obveznika koji ostvaruju značajnije prihode i koji će biti pod posebnim nadzorom u smislu evidentiranja prometa, iskazivanja prihoda i rashoda i redovnog podnošenja poreskih prijava.

“Aktivnosti će biti usmjerene i na kontrolu ispravnosti obračuna i plaćanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) kod poreskih obveznika koji podnose zahtjeve za povraćaj PDV-a, a bave se većim investicionim ulaganjima. Kontrolisaće se i ispravnost obračuna i plaćanja PDV-a kod poreskih obveznika koji učestalo podnose izmijenjene poreske prijave na kojima prijavljuju poreze u iznosima manjim od iznosa poreza iskazanog na osnovnim PDV prijavama”, rekli su iz PU.

PU će kontrolisati i kontrolu tačnosti isplate zarada, odnosno da li se one isplaćuju u većim iznosima od onog na koji se obračunavaju porez i doprinosi. Kontrole malih obveznika se obavljaju sa osnovnim ciljem preventivnog djelovanja, odnosno stavljanja do znanja i tim obveznicima da su dužni da se pridržavaju zakona i prijavljuju poreske obaveze.

PU će, kako se navodi, raditi na sveobuhvatnosti i identifikaciji pojedinaca, neregistrovanih osoba koje povremeno ili privremeno obavljaju djelatnost, a ostvaruju značajne prihode od prodaje gotovih proizvoda, repromaterijala, poluproizvoda i/ili sekundarnih sirovina i internet trgovine.

“U skladu sa postojećim mogućnostima potrebno je pravilno rasporediti resurse za obavljanje kontrola sa ciljem da budu obuhvaćeni i obveznici koji nijesu nikada kontrolisani, a imajući u vidu odredbe Zakona o poreskoj administraciji koje se odnose na zastarjelost prava na utvrđivanje poreza”, zaključili su iz PU.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik