Pokrenuta procedura za izmjene i dopune Zakona o akcizama

Bez autora
Feb 15 2016

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH rekao je danas da je Ministarstvo pokrenulo proceduru za izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH, da bi bila sprovedena ranija inicijativa o "plavom dizelu"."Inicijativu je podržao Savjet ministara BiH, a Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dao je pozitivno mišljenje, čime su se stekli uslovi da ova važna mjera za poljoprivrednike može uskoro biti usvojena i da u ovoj godini ili njenoj prvoj polovini poljoprivrednici mogu koristiti benefite kao oni iz drugih zemalja.

Pokrenuta procedura za izmjene i dopune Zakona o akcizamaMinistar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović rekao je danas da je Ministarstvo pokrenulo proceduru za izmjene i dopune Zakona o akcizama BiH, da bi bila sprovedena ranija inicijativa o "plavom dizelu".

"Inicijativu je podržao Savjet ministara BiH, a Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH dao je pozitivno mišljenje, čime su se stekli uslovi da ova važna mjera za poljoprivrednike može uskoro biti usvojena i da u ovoj godini ili njenoj prvoj polovini poljoprivrednici mogu koristiti benefite kao oni iz drugih zemalja", istakao je Šarović na konferenciji za novinare u Sarajevu.

Napominjući da za ovu inicijativu postoji i saglasnost entitetskih ministarstava, Šarović je rekao da je njegova procjena da je trasiran put za usvajanje ovog zakona.

On je naveo da su usaglašeni prijedlozi zakona o poljoprivredi i zakon o veterinarstvu i da je proteklih sedmica riješeno u grupama šest otvorenih pitanja. "Preostalo je da bude urađen dodatni napor i usaglašene neke odredbe Prijedloga zakona o hrani", naglasio je Šarović. On je najavio da bi u BiH iz Dablina 14. marta trebalo da dođe misija Komisije EU za hranu i veterinarstvo koja namjerava da do 25. marta kontroliše sistem BiH u oblasti hrane za životinje.

Prema njegovim riječima, misija bi trebalo da posjeti najmanje dvije mljekare koje imaju dozvolu za izvoz, jedan broj farmi, te Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih donosa BiH, entitetska ministarstva poljoprivrede i Kancelariju za veterinarstvo.

"U EU trenutno izvoze najmanje tri mljekare - `Mljekoprodukt` iz Kozarske Dubice, Mljekara Livno i `Megle` iz Bihaća. U 2015. godini BiH je izvezla mlijeko u vrijednosti od gotovo 50 miliona KM" - naveo je Šarović.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik