Porasla potrošnja u veljači - rekordni prihodi od turizma

Bez autora
Apr 03 2016

Potrošnja u veljači porasla je prema kalendarski prilagođenim podacima za 3,2 odsto u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Time je nastavljen višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji put zabilježen u srpnju 2014. godine. Makroekonomisti ističu i kako pozitivno na potrošnju utječu pad cijena goriva te rast povjerenja potrošača i neto plaća. Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna neto plaća po zaposle-nom u pravnim osobama za siječanj iznosila je 5.646 kuna, što je realno 2,5 odsto više u odnosu na isti lanjski mjesec. Hrvatska je prošle godine ostvarila povijesno najveći višak na tekućem računu platne bilance u iznosu od 2,3 milijarde eura, a zabilježila je i dosad rekordne prihode od turizma od gotovo 8 milijardi eura, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

Porasla potrošnja u veljači; rekordni prihodi od turizmaPotrošnja u veljači porasla je prema kalendarski prilagođenim podacima za 3,2% u odnosu na isti mjesec prošle godine, objavio je Državni zavod za statistiku.

Time je nastavljen višemjesečni trend pozitivnih kretanja, s obzirom da je pad potrošnje posljednji put zabilježen u srpnju 2014. godine.

Makroekonomisti ističu i kako pozitivno na potrošnju utječu pad cijena goriva te rast povjerenja potrošača i neto plaća.

Prema podacima DZS-a, prosječna mjesečna neto plaća po zaposle-nom u pravnim osobama za siječanj iznosila je 5.646 kuna, što je realno 2,5% više u odnosu na isti lanjski mjesec.

Hrvatska je prošle godine ostvarila povijesno najveći višak na tekućem računu platne bilance u iznosu od 2,3 milijarde eura, a zabilježila je i dosad rekordne prihode od turizma od gotovo 8 milijardi eura, pokazuju podaci Hrvatske narodne banke.

U odnosu na dosad rekordnu 2008., kada su prihodi od turizma iznosili 7,46 milijardi eura, u prošloj su godini ti prihodi bili viši za 6,7% ili za 502 milijuna eura.

Prihodi od izvoza roba prošle su godine iznosili 10,7 milijardi eura, što je 969,3 milijuna više nego 2014., dok su u apsolutnom iznosu rashodi odnosno uvoz roba porasli za 1,2 milijarde eura, na 17,4 milijarde eura.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik