Poslodavci i sindikati potpisali memorandum o saradnji

Bez autora
Dec 29 2014

Predstavnici Unije udruženja poslodavaca, Konfederacije sindikata radnika i Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske potpisali su u Banjaluci Memorandum o saradnji kojim žele podstaći socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i generalno razvijati kulturu dijaloga u Srpskoj. Memorandum su potpisali predsjednici Unije udruženja poslodavaca Predrag Zgonjanin, Konfederacije sindikata radnika Obrad Belenzada i Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske Željko Šukalo. Potpisnici memoranduma saglasni su da će se posebno zalagati da, u okviru reforme radnog zakonodavstva, bude donesen zakon o kriterijumima za učešće u tripartirnom odlučivanju i utvrđivanju reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje poslodavaca i sindikata. Zgonjanin je, nakon potpisivanja memoranduma, ponovio stav Unije udruženja poslodavaca Srpske da Zakon o radu treba promijeniti i da se od toga ne odustaje.

Poslodavci i sindikati potpisali memorandum o saradnjiPredstavnici Unije udruženja poslodavaca, Konfederacije sindikata radnika i Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske potpisali su u Banjaluci Memorandum o saradnji kojim žele podstaći socijalni dijalog, kolektivno pregovaranje i generalno razvijati kulturu dijaloga u Srpskoj.

Memorandum su potpisali predsjednici Unije udruženja poslodavaca Predrag Zgonjanin, Konfederacije sindikata radnika Obrad Belenzada i Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske Željko Šukalo.

Potpisnici memoranduma saglasni su da će se posebno zalagati da, u okviru reforme radnog zakonodavstva, bude donesen zakon o kriterijumima za učešće u tripartirnom odlučivanju i utvrđivanju reprezentativnosti za kolektivno pregovaranje poslodavaca i sindikata.

Zgonjanin je, nakon potpisivanja memoranduma, ponovio stav Unije udruženja poslodavaca Srpske da Zakon o radu treba promijeniti i da se od toga ne odustaje.

Zgonjanin je naveo da je Unija učestvovala i dala prijedloge za ekonomsku politiku i budžet Srpske za narednu godinu, te da je tražila amandmane, ali da nije bila u stanju podržati paket ova dva dokumenta.

Belenzada je rekao da potpisivanje memoranduma predstavlja novi početak u socijalnom dijalogu, ističući da su sve tri strane ocijenile da postoji potreba da se čuju glas i problemi ljudi koje predstavljaju ove organizacije.

Šukalo je naglasio da današnje potpisivanje memoranduma predstavlja novo poglavlje u socijalnom dijalogu.

"Smatram da ubuduće neće biti apriori pravo jednih da odlučuju u ime svih nas ostalih i da će se ovim putem i naš glas čuti, a jedina želja je da svim zaposlenima bude bolje", rekao je Šukalo, dodajući da bez jake i dobre privrede nema ništa boljeg ni u zdravstvu.

Predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine Republike Srpske Miodrag Femić istakao je da socijalni dio koji drži Srpsku mora da živi od svog rada.

Predsjednik Sindikata radnika zaposlenih u energetici Slobodan Ostojić naveo je da zaposleni u energetici proizvode novac i da imaju pravo da učestvuju u mnogim razgovorima.

Ostojić, koji je i potpredsjednik Konfederacije sindikata Republike Srpske, aže da je Sindikat energetike otvoren za razgovore sa svima, sa poslodavcima i predstavnicima Vlade i sa drugim sindikatima, ali da je jedan od uslova da se ne diraju dostignuta prava radnika.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik