Poslovanje u BiH za prvi kvartal 2010.

Bez autora
Jun 16 2010

Najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodjeljuje Bosni i Hercegovini i dalje rejting DB6a, što je svrstava u zemlje s vrlo visokim rizikom poslovanja. Prema podacima kojim raspolaže, 30,1 posto plaćanja preduzeća prema inostranim preduzećima kasnilo je 30 ili više dana u prvom kvartalu 2010. godine. Kultura plaćanja u BiH je na niskom nivou zahvaljujući korupciji pa se većina inostranih poslova obavlja uz pomoć akreditiva ili plaćanja unaprijed. Iako postoje naznake oporavka, nadolazeće razdoblje predstavljat će i dalje izazov za bosanskohercegovačku ekonomiju. Prema nacionalnom statističkom zavodu, prosječna netoplaća u februaru iznosila je 782 marke, što predstavlja pad od 2,4 posto u odnosu na decembar 2009. Time ide u prilog i povećanje broja nezaposlenih za 5,6 posto u tom razdoblju. Pozitivnim ocjenjuje utjecaj oporavka svjetske gospodarske krize na BiH. Budući da je domaća potražnja slaba, uvoz se smanjio za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Pozitivnim se također smatra 184.6 mil. dolara odobrenih od MMF-a. Ova kuća smatra da je politički rizik i izbijanje socijalnih nemira glavni uteg ekonomskog oporavka u BIH.

Poslovanje u BiH za prvi kvartal 2010.Najveća bonitetna kuća na svijetu Dun & Bradstreet dodjeljuje Bosni i Hercegovini i dalje rejting DB6a, što je svrstava u zemlje s vrlo visokim rizikom poslovanja.

Prema podacima kojim raspolaže, 30,1 posto plaćanja preduzeća prema inostranim preduzećima kasnilo je 30 ili više  dana u prvom kvartalu 2010. godine.

Kultura plaćanja u BiH je na niskom nivou zahvaljujući korupciji pa se većina inostranih poslova obavlja uz pomoć akreditiva ili plaćanja unaprijed. Iako postoje naznake oporavka, nadolazeće razdoblje predstavljat će i dalje izazov za bosanskohercegovačku ekonomiju.

Prema nacionalnom statističkom zavodu, prosječna netoplaća u februaru iznosila je 782 marke, što predstavlja pad od 2,4 posto u odnosu na decembar 2009. Time ide u prilog i povećanje broja nezaposlenih za 5,6 posto u tom razdoblju.

Pozitivnim ocjenjuje utjecaj oporavka svjetske gospodarske krize na BiH. Budući da je domaća potražnja slaba, uvoz se smanjio za 1,7 posto u odnosu na isto razdoblje godinu ranije. Pozitivnim se također smatra 184.6 mil. dolara odobrenih od MMF-a. Ova kuća smatra da je politički rizik i izbijanje socijalnih nemira glavni uteg ekonomskog oporavka u BIH.

Dun & Bradstreet je najveća i najstarija bonitetna kuća na svijetu, postoji već 170 godina. Njihove ocjene omogućuju brzo i efikasno smanjenje kreditnih rizika, a dostupne su svima u cijelom svijetu putem Interneta, saopćeno je iz BonLinea.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik