Poslovna i profesionalna etika preduvjet za uspjeh na međunarodnom tržištu

Bez autora
May 28 2014

Institut za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) i Centar za odgovornu demokratiju (Luna), uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, organizirali su danas predavanje prof. dr. Davida Freela (Dejvid Fril) s Ohajo Univerziteta o temi "Međunarodna etika i integritet u upravljanju za korporacije".Predavanje je održano u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, a organizirano je za poslovni sektor BiH i za menadžment u Vanjskotrgovniskoj komori.

Poslovna i profesionalna etika preduvjet za uspjeh na međunarodnom tržištuInstitut za edukaciju Vanjskotrgovinske komore BiH (VTKBiH) i Centar za odgovornu demokratiju (Luna), uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, organizirali su danas predavanje prof. dr. Davida Freela (Dejvid Fril) s Ohajo Univerziteta o temi "Međunarodna etika i integritet u upravljanju za korporacije".

Predavanje je održano u Vanjskotrgovinskoj komori BiH u Sarajevu, a organizirano je za poslovni sektor BiH i za menadžment u Vanjskotrgovniskoj komori.

- Cilj današnjeg predavanja jest potenciranje na međunarodnoj etici i njenom značaju, tj. nužnosti poslovne i profesionalne etike kao ključnom preduslovu za uspjeh na tržištu - kazao je direktor Instituta za edukaciju VTKBiH Duljko Hasić.

Prof. dr. Freel kazao je da je cilj predavanja  prenošenje međunarodnih iskustava i insistiranje na poslovnoj i profesionalnoj etici kao preduvjetu za uspjeh na međunarodnom tržištu, ali i sve većim zahtjevima da se na domaćem tržištu smanje rizici od koruptivnog poslovanja koje šteti brendu i poslovanju korporacije.

U svom predavanju se osvrnuo na na tri aspekta koja se tiču etike i integriteta, kako na nivou vlada, tako i na nivou privatnog sektora. Naglasio je da se posljednjih nekoliko decenija povećao prag očekivanja u smislu i etike i integriteta o javnom sektoru.

- Zbog etike i integriteta ljudi postaju lojalniji firmama za koje rade. Zakon o zaštiti uzbunjivača globalnog pokreta koji insistira na transparentnosti i otkrivanju nekih nelegalnih djela u poslovanju, posebno kad se to poslovanje odvija između privatnog sektora i javnih institucija. Sviđalo se to privrednim subjektima ili ne, promjena je u BiH vidljiva, i ona će vremenom postajati sve dominantnija tako da privrednici imaju priliku da učestvuju u tim promjenama i da ih prihvate kao nešto svoje - kazao je prof. dr. Freel.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik