Poslovni forumi privrednika Srpske i Srbije u 2016.

Bez autora
Mar 13 2016

Privrede Republike Srpske i Srbije imaju mnogo potencijala za dalje unapređenje saradnje, ocenjeno je na sastanku delegacija dveju privrednih komora u Privrednoj komori Srbije i najavljeno organizovanje poslovnih foruma privrednika tokom 2016. Predstavnici privrednih komora razmotrili su mogućnosti pokretanja zajedničkih projekata, kako bi se za plasman proizvoda iz Republike Srpske na tržište Ruske Federacije iskoristio status koji ima Republika Srbija. Privredne komore treba da rade više na sektorskom povezivanju privreda, rekao je savetnik predsednika Privredne komore Srbije za regionalnu saradnju i PKS će raditi na uključivanju Privredne komore Republike Srpske u projekte u okviru Komorskog investicionog foruma.

Poslovni forumi privrednika Srpske i Srbije u 2016.Privrede Republike Srpske (RS) i Srbije imaju mnogo potencijala za dalje unapređenje saradnje, ocenjeno je na sastanku delegacija dveju privrednih komora u Privrednoj komori Srbije i najavljeno organizovanje poslovnih foruma privrednika tokom 2016.

Predstavnici privrednih komora razmotrili su mogućnosti pokretanja zajedničkih projekata, kako bi se za plasman proizvoda iz Republike Srpske na tržište Ruske Federacije iskoristio status koji ima Republika Srbija.

Privredne komore treba da  rade više na sektorskom povezivanju privreda, rekao je Nenad Đurđević, savetnik predsednika Privredne komore Srbije (PKS) za regionalnu saradnju i PKS će raditi na uključivanju Privredne komore Republike Srpske u projekte u okviru Komorskog investicionog foruma.

“Republika Srpska je naš treći spoljnotrgovinski partner i razgovarali smo o načinima da zauzme prvo mesto, a privredne komore treba da budu zamajac u unapređenju saradnje", istakao je dr Slobodan Samardžić, potpredsednik Privredne komore Srbije.

Kao zajednički problem koji opterećuje i privredu Srpske i Srbije istaknuto je obrazovanje. Po rečima predsednika PK Republike Srpske Borka Đurića, “gotovo da ne postoji nijedan sektor u kojem nema deficitarnih zanimanja u realnom sektoru, a s druge strane imamo poplavu menadžera i nekih zanimanja koja ne mogu naći svoje mesto na tržištu".

Srbija je Republici Srpskoj i pored manjeg pada u robnoj razmeni i dalje prvi spoljnotrgovinski partner, a postoje uslovi za unapređenje saradnje, rekao je Borko Đurić i poručio da postoje velike mogućnosti kroz zajedničke nastupe i realizacije projekata od zajedničkog interesa.

Jedna od oblasti u kojima postoji potencijal za saradnju je podizanje odbrambenih sistema od poplava, kao i da se bilansiranjem realnih mogućnosti privrednih subjekata ostvari zajednički nastup privrednika u oblasti elektro-mašinske industrije.

Na sastanku je ukazano i da je neophodno što pre rešiti poteškoće i barijere u privrednoj saradnji, usled propisa koji su počeli da važe, jer privreda ne može da čeka.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik