Potpisan Protokol o ekonomskoj saradnji

Bez autora
Apr 11 2017

Protokol treće sjednice crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, kojim su definisani konkretni modaliteti saradnje između Crne Gore i Slovenije, potpisan je danas u Ljubljani. Crnogorska delegacija, koju predvodi potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, boravila u zvaničnoj posjeti Sloveniji povodom održavanja treće sjednice crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije za ekonomsku saradnju. Na sjednici su razmijenjena iskustva i informacije između partnerskih institucija i definisani konkretni modaliteti saradnje u oblastima koje su prepoznate kao obostrano korisne: trgovinska saradnja, poljoprivreda, saobraćaj, energetika, turizam, informacione tehnologije, zdravlje i druge, navodi se u saopštenju. Kako se dodaje, pored predstavnika nadležnih ministarstava i drugih institucija relevantnih za razvoj i unapređenje bilateralne ekonomske saradnje, na sjednici Komisije su učestvovali predstavnici privrede iz sektora trgovine i informatičkog sektora.

Potpisan Protokol o ekonomskoj saradnjiProtokol treće sjednice crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije za ekonomsku saradnju, kojim su definisani konkretni modaliteti saradnje između Crne Gore i Slovenije, potpisan je danas u Ljubljani.

Crnogorska delegacija, koju predvodi potpredsjednik Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutin Simović, boravila u zvaničnoj posjeti Sloveniji povodom održavanja treće sjednice crnogorsko-slovenačke Mješovite komisije za ekonomsku saradnju.

„Na sjednici su razmijenjena iskustva i informacije između partnerskih institucija i definisani konkretni modaliteti saradnje u oblastima koje su prepoznate kao obostrano korisne: trgovinska saradnja, poljoprivreda, saobraćaj, energetika, turizam, informacione tehnologije, zdravlje i druge“, navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, pored predstavnika nadležnih ministarstava i drugih institucija relevantnih za razvoj i unapređenje bilateralne ekonomske saradnje, na sjednici Komisije su učestvovali predstavnici privrede iz sektora trgovine i informatičkog sektora.

Tokom posjete održan je niz bilateralnih susreta potpredsjednika Vlade za ekonomsku politiku i finansijski sistem i ministra poljoprivrede i ruralnog razvoja Milutina Simovića sa: Karlom Erjavecom, potpredsjednikom Vlade Republike Slovenije i ministrom vanjskih poslova, potpredsjednikom Vlade i ministrom poljoprivrede Dejanom Židanom, ministrom infrastrukture Peterom Gašperšičem i ministarkom finansija Matejom Vraničar Erman.

Simović je sa ministrom poljoprivrede Dejanom Židanom potpisao Akcioni plan u cilju definisanja daljih koraka utvrđenih Memorandumom o saradnji u oblasti poljoprivrede i ruralnog razvoja, bezbjednost hrane, pčelarstva, šumarstva, koje uključuje lovstvo i istraživanje u oblasti poljoprivrede i ribarstva, potpisanog 2016. godine.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić sastala se sa ministrom za ekonomski razvoj i tehnologiju Republike Slovenije Zdravkom Počivalšekom, a kao obostrano važno predloženo je održavanje Privredno-investicionog foruma u Crnoj Gori, koji će, kako je saopšteno, biti odlična prilika da privrednici i investitori iz obije zemlje razmijene iskustva, prezentuju investicione mogućnosti i identifikuju oblasti saradnje u kojima je moguće definisati zajedničke projekte.

„Kao rezultat rada i konstruktivnog dijaloga u okviru radnih grupa organizovanih u okviru Mješovite komisije potpisan je "Protokol treće sjednice", kojim su definisani konkretni modaliteti saradnje i realizacija konkretnih inicijativa radi daljeg produbljivanja bilateralnih ekonomskih odnosa između Crne Gore i Republike Slovenije“, kaže se u saopštenju.

Crnogorsko-slovenačka Mješovita komisija za ekonomsku saradnju zadužena je za administriranje Sporazuma o ekonomskoj saradnji između vlada Crne Gore i Slovenije, potpisanom 5. septembra 2011. godine u Budvi i stara se o njegovoj pravilnoj implementaciji.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik