Potpisan Protokol o saradnji između Srbije i Azerbejdžana

Bez autora
Nov 05 2011

Ministar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić i ministar ekonomskog razvoja Azerbejdžana Šahin Mustafajev potpisali su u petak Protokol Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između dve zemlje. Potpisivanje ovog protokola rezultat je prve sednice Međuvladine komisije, koja je u četvrtak održana u Beogradu, i na kojoj je zaključeno da su odnosi između dve zemlje stabilni i da se zasnivaju na međusobnom poštovanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta. Azerbejdžan je blizak partner i saveznik Srbije, a dve zemlje imaju isti stav o nerešenim međunarodnim pitanjima, pre svega o rešavanju statusa Kosova i Metohije i Nagorno-Karabaha. Azerbejdžan podržava suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije, a naša zemlja ima isti stav u pogledu suvereniteta i celovitosti Azerbejdžana.

Potpisan Protokol o saradnji između Srbije i AzerbejdžanaMinistar spoljnih poslova u Vladi Republike Srbije Vuk Jeremić i ministar ekonomskog razvoja Azerbejdžana Šahin Mustafajev potpisali su u petak Protokol Međuvladine komisije za trgovinu i ekonomsku saradnju između dve zemlje.

Potpisivanje ovog protokola rezultat je prve sednice Međuvladine komisije, koja je u četvrtak održana u Beogradu, i na kojoj je zaključeno da su odnosi između dve zemlje stabilni i da se zasnivaju na međusobnom poštovanju principa suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Azerbejdžan je blizak partner i saveznik Srbije, a dve zemlje imaju isti stav o nerešenim međunarodnim pitanjima, pre svega o rešavanju statusa Kosova i Metohije i Nagorno-Karabaha. Azerbejdžan podržava suverenitet i teritorijalnu celovitost Srbije, a naša zemlja ima isti stav u pogledu suvereniteta i celovitosti Azerbejdžana.

U narednom periodu Azerbejdžan će biti jedan od najvažnijih ekonomskih partnera i investitora u Srbiji, a postoji mogućnost za unapređenje saradnje u oblasti farmacije, putne infrastrukture, poljoprivrede i energetike, saopštio je ministar Jeremić.

Prema njegovim rečima, niko ne može da predvidi koliko će trajati svetska ekonomska kriza koja smanjuje mogućnost investiranja, zbog čega je od velike važnosti da Srbija razvija ekonomsku saradnju sa prijateljskim zemljama, kao što je Azerbejdžan.

Ministar Mustafajev je istakao da postoje uslovi da u mnogim oblastima bude unapređena privredna saradnja između Azerbejdžana i Srbije i da je jučerašnje prvo zasedanje Međuvladine komisije prvi korak na tom putu. Mustafajev je naveo da je Srbija jedan od najvažnijih ekonomskih partnera Azerbejdžana u balkanskom regionu, uz napomenu da su vrata privrede te zemlje širom otvorena za srpske investicije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik