Potpisan Protokol o saradnji između Srbije i Slovenije

Bez autora
May 16 2010

Državni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije Vesna Arsić i generalni direktor Direktorata za ekonomsku diplomatiju i saradnju Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Vladimir Gašparič potpisali su protokol sa drugog zasedanja Mešovite komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju dveju zemalja. Dosadašnja privredna saradnja Srbije i Slovenije se kretala uzlaznom i dinamičnom linijom, pri čemu je u trgovinskoj razmeni u 2008. godini ostvaren promet veći od 700 miliona evra. Otvaranje srpskog tržišta, kako za slovenačke investicije, tako i za proizvode iz te zemlje, rezultiralo je povećanjem robne razmene i slovenačkih investicionih ulaganja u srpsku privredu. Slovenija je danas jedan od najvećih stranih investitora i ekonomskih partnera naše zemlje sa ukupnom vrednošću investicija od 1,64 milijarde evra do kraja 2008. godine, pri čemu u Srbiji trenutno posluje 1.500 privrednih subjekata sa slovenačkim kapitalom.

Potpisan Protokol o saradnji između Srbije i SlovenijeDržavni sekretar Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja Vlade Republike Srbije Vesna Arsić i generalni direktor Direktorata za ekonomsku diplomatiju i saradnju Ministarstva spoljnih poslova Slovenije Vladimir Gašparič potpisali su protokol sa drugog zasedanja Mešovite komisije za trgovinsko-ekonomsku saradnju dveju zemalja.

Dosadašnja privredna saradnja Srbije i Slovenije se kretala uzlaznom i dinamičnom linijom, pri čemu je u trgovinskoj razmeni u 2008. godini ostvaren promet veći od 700 miliona evra.

Otvaranje srpskog tržišta, kako za slovenačke investicije, tako i za proizvode iz te zemlje, rezultiralo je povećanjem robne razmene i slovenačkih investicionih ulaganja u srpsku privredu.

Slovenija je danas jedan od najvećih stranih investitora i ekonomskih partnera naše zemlje sa ukupnom vrednošću investicija od 1,64 milijarde evra do kraja 2008. godine, pri čemu u Srbiji trenutno posluje 1.500 privrednih subjekata sa slovenačkim kapitalom.

Delegacije Srbije i Slovenije postigle su saglasnost o tome da je vrednost srpskih investicija u Sloveniji niska, ali da će rezultati u narednom periodu biti bolji jer su stvoreni odgovarajući uslovi za nastup srpskih investitora i povećanje izvoza srpskih proizvoda na slovenačko tržište.

U Sloveniji je objavljen dvogodišnji konkurs za podsticanje direktnih stranih investicija, od čega je za 2010. godinu namenjeno približno 6,5 miliona evra, a za 2011. godinu oko 8 miliona evra.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik