Potpisan protokol o saradnji Rusije i Srbije

Bez autora
Oct 19 2011

Protokol Desetog zasedanja Međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, kojim se regulišu bitna državna pitanja dve zemlje, potpisan je danas u Beogradu. Protokol su potpisali potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar Rusije za vanredne situacije Sergej Šojgu. Dokumentom je regulisan niz važnih pitanja koja su bila predmet rada ekspertskih grupa dve zemlje. Rusija je tradicionalni prijatelj Srbije, a pre izbijanja ekonomske krize 2008. spoljno-trgovinska razmena dve zemlje bila najveća, oko četiri milijarde dolara. Očekuje se da do kraja godine obim spoljno-trgovinske razmene premaši tri milijarde dolara. Naftna industrija Srbije je poslovala s profitom, a i modernizacija koja se vrši u NIS-u rezultiraće još većim profitom u narednim godinama. Prioritetni interes Srbije i Rusije je da se do kraja godine zaključi sporazum o dugoročnim isporukama prirodnog gasa u Srbiju, koji bi važio od 2012. do 2021. Svi projekti koji su dobili blagoslov predsednika Srbije Borisa Tadića i Rusije Dmitrija Medvedeva realizuju se uspešno.

Potpisan protokol o saradnji Rusije i SrbijeProtokol Desetog zasedanja Međuvladine komisije za trgovinu, ekonomsku i naučno-tehničku saradnju Srbije i Rusije, kojim se regulišu bitna državna pitanja dve zemlje, potpisan je danas u Beogradu. Protokol su potpisali potpredsednik Vlade Srbije Ivica Dačić i ministar Rusije za vanredne situacije Sergej Šojgu.

Dačić je nakon potpisivanja protokola kazao novinarima u Beogradu da je dokumentom regulisan niz važnih pitanja koja su bila predmet rada ekspertskih grupa dve zemlje. Ministar je podsetio da je Rusija tradicionalni prijatelj Srbije i dodao da je pre izbijanja ekonomske krize 2008. spoljno-trgovinska razmena dve zemlje bila najveća, oko četiri milijarde dolara. "Očekujemo do kraja godine da obim spoljno-trgovinske razmene premaši tri milijarde dolara", istakao je Dačić.

"Naftna industrija Srbije je poslovala s profitom, a siguran sam da će i modernizacija koja se vrši u NIS-u rezultirati još većim profitom u narednim godinama", rekao je ministar.

Prema njegovim rečima, prioritetni interes Srbije i Rusije je da se do kraja godine zaključi sporazum o dugoročnim isporukama prirodnog gasa u Srbiju, koji bi važio od 2012. do 2021.

Šojgu je kazao da se svi projekti koji su dobili blagoslov predsednika Srbije Borisa Tadića i Rusije Dmitrija Medvedeva realizuju uspešno.

Ministar spoljnih poslova Vuk Jeremić izjavio je posle zasedanja komisije da su politički odnosi Srbije i Rusije danas izvanredni i dodao da te dve zemlje blisko sarađuju po svim međunarodnim pitanjima.

"Bliskost naše saradnje pre svega počiva na bliskosti sagledavanja trenutnih političkih odnosa u svetu", rekao je Jeremić i dodao da pre svega misli na poštovanje međunarodnog prava i na suštinsku ulogu Saveta bezbednosti UN u rešavanju svih međunarodnih otvorenih pitanja.

Ministar spoljnih poslova Srbije naveo je da bliskost političkih stavova Srbije i Rusije ne počinje i ne završava se samo na Kosovu, već i pogledom na krizu koja drma ceo svet.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik