Potpisani sporazumi o saradnji Srbije i Irana

Bez autora
Dec 09 2015

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas u Teheranu sa nadležnim ministrima u Vladi Irana međudržavne sporazume između Srbije i Irana. Sporazumi se odnose na zajednički nastup na trećim tržištima, saradnju u oblasti turizma, kao i realizaciju projekata u oblasti javno-privatnog partnerstva, čime je okončano zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju dveju zemalja. Ljajić je istovremeno inicirao i početak pregovora o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini, što je i prihvaćeno od iranske strane, uz ocenu da bi takav sporazum značajno doprineo povećanju obima robne razmene, a našim privrednicima omogućio pristup tržištu od približno 80 miliona ljudi. Tokom zasedanja Mešovitog komiteta, održan je i biznis forum, uz učešće 35 srpskih i 95 iranskih kompanija, na kojem su ugovoreni i prvi konkretni poslovni aranžmani.

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić potpisao je danas u Teheranu sa nadležnim ministrima u Vladi Irana međudržavne sporazume između Srbije i Irana.

Sporazumi se odnose na zajednički nastup na trećim tržištima, saradnju u oblasti turizma, kao i realizaciju projekata u oblasti javno-privatnog partnerstva, čime je okončano zasedanje Mešovitog komiteta za ekonomsku i trgovinsku saradnju dveju zemalja.

Ljajić je istovremeno inicirao i početak pregovora o zaključenju sporazuma o slobodnoj trgovini, što je i prihvaćeno od iranske strane, uz ocenu da bi takav sporazum značajno doprineo povećanju obima robne razmene, a našim privrednicima omogućio pristup tržištu od približno 80 miliona ljudi.

Tokom zasedanja Mešovitog komiteta, održan je i biznis forum, uz učešće 35 srpskih i 95 iranskih kompanija, na kojem su ugovoreni i prvi konkretni poslovni aranžmani.

Takođe, postignut je i dogovor o tome da u aprilu naredne godine Srbiju poseti grupa iranskih privrednika iz sektora poljoprivrede, prehrambene industrije, energetike, IT sektora i industrije automobila.

U tom kontekstu, ocenjeno je da su ovo oblasti sa najvećim potencijalom za dalju saradnju.

Ministar industrije, rudarstva i trgovine Irana Mohamed Reza Nematzade, koji zajedno sa Ljajićem predsedava Mešovitom komitetu, potvrdio je da će Iran u Srbiji otvoriti ekonomsko predstavništvo, koje će biti poslovni centar te zemlje za region Balkana i jugoistočne Evrope.

Ljajić je, obraćajući se novinarima nakon završetka sednice Mešovitog komiteta, rekao da Srbija očekuje od iranskih privrednika da investiraju u našu zemlju, kao i da učestvuju u završetku procesa privatizacije.

Takođe, očekujemo i da se naša građevinska operativa vrati na tržište Irana, gde je nekada bila dobro poznata i zastupljena, zaključio je potpredsednik Vlade.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik