Potrošnja diže slovenački rast

Bez autora
Oct 18 2015

Slovenačka centralna banka podigla je prognozu rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) za ovu godinu na 2,6 odsto sa prethodnih 2,2 procenta. Prognoza rasta podignuta je zahvaljujući oporavku potrošnje u Sloveniji. U jesenjoj prognozi je povećana procena rasta u odnosu na predviđanje objavljeno proletos za naredne tri godine, zbog, kako je navela Banka Slovenije, uravnoteženijeg privrednog rasta koji je rezultat uzleta domaće potrošnje. Za 2016. godinu banka predviđa rast od 1,9 odsto u odnosu na ranije prognoziranih 1,8 procenata, a povećala je i procenu privrednog rasta za 2017. godinu za 0,2 procentna poena, na 2,2 odsto. Domaća potrošnja u Sloveniji je počela da se oporavlja zahvaljujući rastu zaposlenosti, što u kombinaciji s efektima deflacije pomaže stabilizovanju izvoza, kao glavnog motora rasta u prethodnim tromesečjima.

Slovenačka centralna banka podigla je prognozu rasta bruto društvenog proizvoda (BDP) za ovu godinu na 2,6 odsto sa prethodnih 2,2 procenta.

Prognoza rasta podignuta je zahvaljujući oporavku potrošnje u Sloveniji.

U jesenjoj prognozi je povećana procena rasta u odnosu na predviđanje objavljeno proletos za naredne tri godine, zbog, kako je navela Banka Slovenije, uravnoteženijeg privrednog rasta koji je rezultat uzleta domaće potrošnje, prenosi agencija STA.

Za 2016. godinu banka predviđa rast od 1,9 odsto u odnosu na ranije prognoziranih 1,8 procenata, a povećala je i procenu privrednog rasta za 2017. godinu za 0,2 procentna poena, na 2,2 odsto.

Domaća potrošnja u Sloveniji je počela da se oporavlja zahvaljujući rastu zaposlenosti, što u kombinaciji s efektima deflacije pomaže stabilizovanju izvoza, kao glavnog motora rasta u prethodnim tromesečjima, navodi STA.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik