Povezati privrednike, uvesti avio linije

Bez autora
Sep 17 2015

Crna Gora i Makedonija imaju dobru saradnju u svim oblastima, dok bi u ekonomiji kroz povezivanje privrednika, ta saradnja mogla biti poboljšana. Pored toga potrebno je obezbijediti i avio povezanost između dvije države. To su ocijenili predsjednici Crne Gore i Makedonije Filip Vujanović i Đorđe Ivanov na Biznis forumu u Podgorici. Vujanović je na skupu saopštio da Vlada Makedonije, stimuliše ulaganja u tu državu, te da su stvorili brojne i kvalitetne uslove za dobru investicionu klimu. U tom smislu mogu da budu primjer svima u regionu, pa i nama koji nijesmo baš prepoznati po osobitom poštovanju investitora, nego poštujemo naša prirodna dobra i bogatstva i računamo da će investicije da postoje dok postoji Crna Gora. Makedonija jeste primjer da nudi dobar investicioni ambijent i da poštuje investiciono ulaganje i ja vas pozivam da ulažete u Makedoniju, poručio je predsjednik države.

Crna Gora i Makedonija imaju dobru saradnju u svim oblastima, dok bi u ekonomiji kroz povezivanje privrednika, ta saradnja mogla biti poboljšana. Pored toga potrebno je obezbijediti i avio povezanost između dvije države. To su ocijenili predsjednici Crne Gore i Makedonije Filip Vujanović i Đorđe Ivanov na Biznis forumu u Podgorici.

Vujanović je na skupu saopštio da Vlada Makedonije, stimuliše ulaganja u tu državu, te da su stvorili brojne i kvalitetne uslove za dobru investicionu klimu.

“U tom smislu mogu da budu primjer svima u regionu, pa i nama koji nijesmo baš prepoznati po osobitom poštovanju investitora, nego poštujemo naša prirodna dobra i bogatstva i računamo da će investicije da postoje dok postoji Crna Gora. Makedonija jeste primjer da nudi dobar investicioni ambijent i da poštuje investiciono ulaganje i ja vas pozivam da ulažete u Makedoniju”, poručio je predsjednik države.

Vujanović je pozvao naše ljude iz biznisa da preko odgovarajućih asocijacija, pa i preko Vlade Crne Gore, organizuju sličan Forum u Makedoniji kako bi pozvali Makedonce da ulažu u Crnu Goru. Vujanović navodi da su državni odnosi između Crne Gore I makedinije na svim nivoima odlični, ali da u oblasti ekonomije je moguće uraditi više.

Navodi da je spoljnotrgovinska razmjena dvije države na nivou od 30 miliona eura godišnje, što je, kako dodaje malo za dvije države. Od nezavisnosti Makedonija je uložila u Crnu Goru 9,5 miliona eura preko svojih investicija, što je kako kaže Vujanović malo.

“To je zaista malo, i to pokazuje da svi zajedno iz Crne Gore nijesmo učinili dovoljno da privučemo investicije iz Makedonije. Mislim da imamo apsolutno sve ugovore koji obezbjeđuju kvalitetnu saradnju dvije države i dobru mogućnost sa kompanijama da sarađuju”, poručuio je Vujanović.

Navodi i da između bilo kojih zemalja našeg regiona, ne postoji snažnija i jača infrastruktura institucija za promociju ekonomske saradnje kao što je to slučaj sa Crnom Gorom i Makedonijom. Kao oblasti u kojim treba ojačati saradnju Vujanović navodi turizam i poljoprivredu.

“Crna Gora je, nažalost, još uvijek uvoznik hrane, mada u cjelini gledano i generalno može da bude izvoznik hrane. Imamo sjajne potencijale i mislim da saradnju u oblasti poljoprivrede predstavlja ozbiljan izazov naše privredne saradnje. I takođe u svim ostalim oblastima da ih ne nabrajam mislim da su nam ekonomije vrlo bliske i kompatibilne, i vrlo spremne da povećaju nivo saradnje”, poručio je predsjednik države.

Kao osnovni nedostatak koji objektivno limitira saradnju, Vujanović navodi lošu putnu infrastrukturu.

"I da je odsustvo vazdušnog saobraćaja i dobre avio linije. Dakle, da bi došli iz Makedonije u Crnu Goru i obrnuto treba vam preko deset sati jednog puta koji nije tako kvalitetan i nije tako prohodan, konačno i nije tako bezbjedan, koji ide ili preko Kosova ili preko Albanije, i koji demotiviše svojom dužinom i svojim rizicima da se intenzivno i često bude prisutno iz Crne Gore u Makedoniji i obrnuto iz Makedonije u Crnu Goru. Objektivno govoreći dugoročno taj problem nećemo savladati", poručio je Vujanović.

Radi se na promociji Jadransko-jonske auto ceste, a Vujanović poziva i na bolju avio konekciju Crne Gore i Makedonije.

“Da učinimo sve da imamo tokom sezone bar dnevne letove u oba pravca. Premijer Milo Đukanović je juče podržao, model subvencije te avio linije koji bi obezbijedio da to bude jeftina avio linija, i koji bi osigurao da ta cijena karte bude atraktivna da što više ljudi može da dođe, i da prosto u sezoni imamo dnevno, a van sezone bar nedeljno više puta avio liniju”, poručio je Vujanović.

Predložio je i da se pokuša ostvariti saradnja sa niskobudžetnim avio kompanijama.

“Sa Foruma bi uputio očekivanje avio kompaniji i Vladi da obezbijede bolju konekciju u avio saobraćaju i da obezbijede i bolju vezu između Crne Gore i Makedonije. Cijenim da, kada se ona osigura, ćemo imati bolju ekonomsku saradnju i veći nivo investicija i sa jedne i sa druge strane”, zaključio je Vujanović.

Predsjednik Republike Makedonije Đorđe Ivanov saopštio je da je u ovom trenutku razmjena između Republike Makedonije i Crne Gore simbolična, oko 12 miliona dolara, u prvih šest mjeseci ove godine.

“Neophodno je da imamo bolju infrastrukturu, bolje infrastrukturno povezivanje između naše dvije države. Sa jedne strane, i sa druge strane neophodno je što moguće skorije da se završi Jadransko-jonska magistrala. Ja i predsjednik Vujanović smo u cjelosti fokusirani na to. Povezivanje koridora 8 i 10 sa Jadransko-jonskom magistralom, ne samo što će nepovratno da promijeni region, već i za vas biznis zajednice iz obje države, olakšaće vam komunikaciju i saradnju”, poručio je Ivanov.

On kaže i da crnogorske i makedonske kompanije mogu da imaju zajednički nastup na trećim tržištima.

“Zajedno možemo biti i konkurentniji i atraktivniji za evropsko i globalno tržište. Ovaj Forum je mogućnost da se upoznate i da razvijete saradnju u ovom pravcu. Mi političari treba da uklonimo barijere, da kreiramo uslove za saradnju za vas”, zaključio je Ivanov.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik