Povlačenje duga u ovoj godini

Bez autora
Apr 14 2011

Vlada je danas usvojila Strategiju upravljanja dugom koja predviđa njegovo povećanje na 45 odsto bruto domaćeg proizvoda na kraju ove godine. Strategija upravljanja dugom za period od ove do 2013. godine sadrži analizu održivosti duga, ključnih opcija zaduživanja koje Vlada ima na raspolaganju i konkretne smjernice za te aktivnosti. Strategija sadrži dva scenarija analize održivosti duga - osnovni i pesimistični. Rezultati analize osnovnog scenarija su da će se dug ove godine povećati na oko 45 odsto BDP-a, dok će se naredne i 2015. smanjiti na 43 odsto, odnosno na 35 odsto. Prilikom definisanja osnovnog scenarija pošlo se od pretpostavke da će dugoročne međunarodne kamatne stope biti konstantne za određeni period, kao i da će očekivani povoljni razvoj crnogorske ekonomije voditi ka postepeno nižim troškovima zaduživanja.

Povlačenje duga u ovoj godiniVlada je danas usvojila Strategiju upravljanja dugom koja predviđa njegovo povećanje na 45 odsto bruto domaćeg proizvoda na kraju ove godine.

Ministar finansija, Milorad Katnić, kazao je da Strategija upravljanja dugom za period od ove do 2013. godine sadrži analizu održivosti duga, ključnih opcija zaduživanja koje Vlada ima na raspolaganju i konkretne smjernice za te aktivnosti. Strategija sadrži dva scenarija analize održivosti duga - osnovni i pesimistični. „Rezultati analize osnovnog scenarija su da će se dug ove godine povećati na oko 45 odsto BDP-a, dok će se naredne i 2015. smanjiti na 43 odsto, odnosno na 35 odsto", rekao je Katnić nakon sjednice Vlade.

On je dodao da se prilikom definisanja osnovnog scenarija pošlo od pretpostavke da će dugoročne međunarodne kamatne stope biti konstantne za određeni period, kao i da će očekivani povoljni razvoj crnogorske ekonomije voditi ka postepeno nižim troškovima zaduživanja. Pesimistični scenario, kako je objasnio, baziran je na pretpostavci da će zajmove sa garancijama Vlade u iznosu od tri odsto BDP-a preuzeti Vlada i uključiti u otplatu duga kao neizmireni dug.

„Naglašavamo da je pesimistični, scenario stresnog testiranja, a ne realistični scenario. Rezultat stres testiranja je da bi dug na kraju ove godine potencijalno mogao da iznosi 52 odsto BDP-a", precizirao je Katnić. Strategijom je predviđeno i da Vladine rezerve u obliku gotovine i drugih likvidnih sredstava ne bi trebalo da padaju ispod praga od 60 miliona EUR.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik