Povoljan trenutak za kupovinu srpskih obveznica

Bez autora
May 15 2016

Strane banke preporučile su međunarodnim investitorima da kupuju srpske obveznice, jer je to sigurno rešenje u slučaju da Britanci krajem juna glasaju za izlazak iz Unije. Strani analitičari navode da je to i posledica ishoda izbora u Srbiji i dosadašnjih refromi. Kapital je plašljiva zverka, pa je tako opcija da Britanci glasaju za izlazak iz Unije unela nepoverenje i počele su kalkulacije o mogućim gubicima za investitore. Tako su dve banke, nemačka Komercbanaka i austrijska Rajfajzen zaključile da su evoroobveznice države Srbije po isplativosti i sigurnosti nadmašile one u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji zbog straha da će u tim zemljama u slučaju Bregzita pretrpeti gubitke teške više milijardi evra u sredstvima Evropske unije.

Povoljan trenutak za kupovinu srpskih obveznicaStrane banke preporučile su međunarodnim investitorima da kupuju srpske obveznice, jer je to sigurno rešenje u slučaju da Britanci krajem juna glasaju za izlazak iz Unije. Strani analitičari navode da je to i posledica ishoda izbora u Srbiji i dosadašnjih refromi.

Kapital je plašljiva zverka, pa je tako opcija da Britanci glasaju za izlazak iz Unije unela nepoverenje i počele su kalkulacije o mogućim gubicima za investitore.

Tako su dve banke nemačka Komercbanaka i austrijska Rajfajzen zaključile, a Blumberg preneo, da su evoroobveznice države Srbije po isplativosti i sigurnosti nadmašile one u Poljskoj, Mađarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji zbog straha da će u tim zemljama u slučaju Bregzita pretrpeti gubitke teške više milijardi evra u sredstvima Evropske unije.

"Praktično znači da Srbija može da se zadužuje po nižim cenama. To je poruka koju su poslale i svetski poznate agencije koje određuju kreditni rejting pojedinih zemalja, gde je navedeno da postoje izgledi da se kreditni rejting Srbije poveća. Možemo da očekujemo i dolazak inostranih inevstitora", objašnjava Hasan Hanić, dekan Beogradske bankarske akademije.

Da je ovo trenutak da se kupuju naše obveznice i da ulažu u Srbiju poručio je i srpski ministar finansija na ovonedeljnom skupu investitora u Londonu.

"Ohrabrujem investitore da dođu i da rade sa nama. Nikada nismo imali problem sa dobrim investitorima, ponekad su kompanije srednje veličine obeshrabrene birokratijom, ali to ne sme da im bude prepreka i mi smo tu da nađemo rešenja", naglašava ministar finansija Dušan Vujović.

Od tih rešenja zavisiće i privredni rast. On će, prema oceni Evropske komisije biti dva odsto, što je više od provobitne procene, dok MMF i Evropska banka za obnovu i razvoj ostaju pri prognozi od 1,8 odsto.

"Naša stopa rasta je na skromnom nivou. Novim ulaganjem, novim investicijama u javni sektor i poboljšanjem poslovne klime ona može da se poveća i to je zadatak nove Vlade", ističe Nebojša Savić, profesor Fakulteta za ekonomiju, finansije i administraciju.

Ove optimistične prognoze imaju više izazova. Očekuju se otpori reformama u javnom sektoru, a od međunarodnih izazova treba računati na poremećaje cene nafte, geopolitičke okolnosti i privredni rast Unije koji može da se uspori zbog mogućeg Bregzita.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik