Preduzetnička ekonomija recept za razvoj društva

Bez autora
Jun 17 2014

Uspješna preduzetnička ekonomija zasnovana na inovacijama kojom se povećava kvalitet života građana, formula je ekonomskog rasta i razvoja svakog društva, ocijenio je premijer Milo Đukanović. On je na međunarodnoj konferenciji Preduzetništvo i inovacije kao preduslov ekonomskog razvoja, kazao da je kriterijum uspješnosti svake državne odnosno vladine politike sposobnost da kreira podsticajani institucionalni ambijent za razvoj preduzetništva i inovacija. Preduzetnici su simboli usjeha u svakom društvu. Preduzetnike karakteriše sposobnost ne samo da kreiraju nova radna mjesta, već i nove proizvode i usluge čime ekonomiju u kojoj rade čine konkurentnijom, kazao je Đukanović na Ekonomskom fakultetu koji je organizator konferencije. Preduzetnici, kako je naveo, predstavljaju jedan od značajnijih simbola jednog novog vremena u kojem danas živi Crna Gora.

Preduzetnička ekonomija recept za razvoj društvaUspješna preduzetnička ekonomija zasnovana na inovacijama kojom se povećava kvalitet života građana, formula je ekonomskog rasta i razvoja svakog društva, ocijenio je premijer Milo Đukanović.

On je na međunarodnoj konferenciji Preduzetništvo i inovacije kao preduslov ekonomskog razvoja, kazao da je kriterijum uspješnosti svake državne odnosno vladine politike sposobnost da kreira podsticajani institucionalni ambijent za razvoj preduzetništva i inovacija.

- Preduzetnici su simboli usjeha u svakom društvu. Preduzetnike karakteriše sposobnost ne samo da kreiraju nova radna mjesta, već i nove proizvode i usluge čime ekonomiju u kojoj rade čine konkurentnijom – kazao je Đukanović na Ekonomskom fakultetu koji je organizator konferencije.

Preduzetnici, kako je naveo, predstavljaju jedan od značajnijih simbola jednog novog vremena u kojem danas živi Crna Gora.

“Crnogorsko društvo je dugo bilo izloženo vrlo specifičnim iskušenjima. Novo vrijeme afirmiše jedan novi sistem vrijednosti u kojem nije najvažnije herojski i časno poginuti nego je mnogo važnije od toga časno, pametno, odgovorno i kvalitetno živjeti”, rekao je Đukanović.

Da bi mogli kvalitetno da žive građani se, prema riječima Đukanovića, moraju vraatiti pitanjima preduzetništva i inovacija, koja će omogućiti da se kvalitet života zasnuje na znanju, vještinama, odgovornosti i spremnost suočavanja sa svim izazovima koje preduzetništvo i život nose.

Đukanović je saopštio da je globalna ekonomska kriza ukazala na ozbiljne deficite koje ima evropska ekonomija.

“Kada je u pitanju region zapadnog Balkana i jugoistočne Evrope tu se suočavamo sa teškim nasljeđem gdje deficit preduzetničke kulture kao temeljni deficit limitira napore svih naših društava na prevazilaženju ekonomskog i demokratskog zaostajanja”, ocijenio je Đukanović.

On je rekao da, koliko god nasljeđe bilo teško i koliko god teško padalo suočavanje sa nedostatnom konkurentnošću na globalnom tržištu, potpuno je jasno da ne postoji drugi put za savladavanje problema bez snažnog podsticaja preduzetnčkoj ekonomiji zasnovanoj na inovativnosti.

Vlada se u cilju podsticaja dinamičnijeg procesa razvoja preduzetničke ekonomije, kako je naveo Đukanović, zalaže za evropske i evroatlanske integracije kao okvir u kojem će se kretati državna politika, a obnovljena je i fiskalna stabilnost uspješnom Vladinom politikom tokom prošle godine.

“Jako je važno da nastavimo ovaj proces izgradnje jednog novog sistema vrijednosti u kojem ćemo smanjivati zavisnost između građana Crne Gore i države, državne službe i potrebe za raznim vrstom državne pomoći”, rekao je Đukanović.

On je ubijeđen da ništa ne bi bilo od obnove nezavisnosti da Crna Gora u najtežem vremenu, početkom 90-ih godina, nije smogla snage da saopšti da će živjeti od svoga rada i da će kvalitet života i budućnosti zasnivati na svojim resursima i sposobnosti da na tim resursima gradi koncept održivog razvoja.

“Kao što smo tada pokazali sposobnost da raskinemo zavisnost Crne Gore od pomoći sa strane moramo nastaviti taj proces. Kvalitet procesa emancipacije u Crnoj Gori će zavisiti sada od naše sposobnosti da raskinemo zavisnost pojedinaca od državne pomoći”, saopštio je Đukanović.

Predsjednik Privredne komore Crne Gore (PKCG), Velimir Mijušković ocijenio je da bez inovacija i preduzetničkog duha nijedna ekonomija ne može napredovati.

“U novije vrijeme se čine znatni napori da se unaprijedi kvalitet i konkurentnost crnogorske privrede. Brojni pokazatelji jasno pokazuju da smo i dalje daleko od nekih rezultata. Saradnja nauke i prakse nije dostigla potreban nivo što svakako treba mijenjati”, kazao je Mijušković.

On je dodao da se inovacije i preduzetništvo najprije i najlakše komercijalno mogu potvrditi u malom i srednjem biznisu.

Na skupu je ocijenjeno da je preduzetništvo rizična djelatnost i da kao aktivnost mora biti dobro osmišljeno, kvalitetno vođeno i zasnovano na svrsishodnim inovacijama.

Tokom radnog dijela konferencije, više od 50 autora, naučnika iz regona i Evrope predstaviće istraživanja iz oblasti preduzetništva, inovacija, menadžmenta, institucija i razvojnih politika u postkriznom periodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik