Privreda Japana ušla u recesiju

Bez autora
May 18 2020

Privreda Japana ušla je u recesiju u prvom tromesečju 2020, pošto je pandemija korona virusa zaustavila proizvodnju, izvoz i potrošnju.

Japanska vlada je izvestila danas da je bruto domaći proizvod realno pao u periodu januar-mart za 3,4 odsto na godišnjem nivou, prema desezoniranim podacima.

Na kvartalnom nivou, pad je iznosio 0,9 procenata, prenosi CNBC.

Izvoz je potonuo za 21,8 posto, private investicije u stanogradnju za skoro 17 procenata a potrošnja domaćinstava za 3,1 odsto.

Analitičari očekuju pogoršanje situacije jer se, kažu, treća po veličini svetska ekonomija suočava sa najvećim izazovom od Drugog svetskog rata.

Japan je u tehničkoj recesiji, koja po definiciji nastupa kad privreda zabeleži pad u dva uzastopna kvartala, budući da je u tromesečju oktobar-decembar već registrovala smanjenje od 1,9 posto.

Japan je izuzetno ranjiv na posledice pandemije s obzirom na svoju zavisnost od trgovine sa SAD-om i Kinom.

Putovanja, turizam i trgovina sa tim i drugim zemljama doživeli su krah zbog mera blokade usmerenih na borbu protiv bolesti Covid-19.

Vlada je usvojila paket mera podrške vredan gotovo 108 biliona jena (1,0 bilion dolara) a planira još veća sredstva, ukljčujući pomoć malim preduzećima i uplatu nočane poomći građanima.

Više od 16.000 ljudi u Japanu zaraženo je korona virusom, a više od 700 je umrlo, što su relativno male cifre imajući u vidu da ta zemlja ima najstarije stanovništvo na svetu i da su njeni gradovi gusto naseljeni.

Japan je prošle nedelje ublažio mere vanrednog stanja u većem delu zemlje, ali su u gradovima koji su žarišta epidemije, kao što je Tokio, zadržana određena ograničenja.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik