Privreda RS ojačala za 1,7 odsto

Bez autora
Sep 29 2011

Bruto domaći proizvod (BDP) RS u drugom tromjesečju ove godine imao je pozitivnu stopu rasta od 1,7 odsto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, čime je nastavljen trend pozitivnih stopa realnog rasta. U drugom tromjesečju ove godine najveći realni rast ostvaren u oblastima vađenje ruda i kamena za 14,2 odsto, prerađivačke industrije za 8,9 odsto, finansijskog posredovanja za 7,1 odsto, te obrazovanja za 3,7 odsto. Pozitivna stopa rasta bruto dodate vrijednosti zabilježena je i u aktivnostima u vezi sa nekretninama, iznajmljivanja i poslovne djelatnosti za 3,2 odsto, saobraćaja za 3,1 odsto, te trgovine na veliko i malo za 2,9 odsto. Bruto dodatna vrijednost realno je manja u oblastima proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom i vodom za 6,4 odsto, poljoprivrede, lova i šumarstva za 5,8 odsto, te građevinarstva za 2,4 odsto i ugostiteljstva za 1,7 odsto. Mjesečna inflacija je u avgustu ove godine iznosila nula odsto, dok je godišnja inflacija posmatrana u avgustu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine iznosila 3,9 odsto.

Privreda RS ojačala za 1,7 odstoBruto domaći proizvod (BDP) RS u drugom tromjesečju ove godine imao je pozitivnu stopu rasta od 1,7 odsto u odnosu na drugo tromjesečje prošle godine, čime je nastavljen trend pozitivnih stopa realnog rasta, rekla je juče direktor Republičkog zavoda za statistiku Radmila Čičković.

Ona je istakla da je u drugom tromjesečju ove godine najveći realni rast ostvaren u oblastima vađenje ruda i kamena za 14,2 odsto, prerađivačke industrije za 8,9 odsto, finansijskog posredovanja za 7,1 odsto, te obrazovanja za 3,7 odsto.

- Pozitivna stopa rasta bruto dodate vrijednosti zabilježena je i u aktivnostima u vezi sa nekretninama, iznajmljivanja i poslovne djelatnosti za 3,2 odsto, saobraćaja za 3,1 odsto, te trgovine na veliko i malo za 2,9 odsto - dodala je Čičkovićeva.

Prema podacima Zavoda, bruto dodatna vrijednost realno je manja u oblastima proizvodnje i snabdijevanja električnom energijom, gasom i vodom za 6,4 odsto, poljoprivrede, lova i šumarstva za 5,8 odsto, te građevinarstva za 2,4 odsto i ugostiteljstva za 1,7 odsto.

Mjesečna inflacija je u avgustu ove godine iznosila nula odsto, dok je godišnja inflacija posmatrana u avgustu ove u odnosu na isti mjesec prošle godine iznosila 3,9 odsto.

Robna razmjena

Republika Srpska je u prvih osam mjeseci ove godine povećala izvoz za 16,2 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz povećan za 13,6 odsto.

Obim robne razmjene RS sa inostranstvom u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je više od 4,5 milijardi maraka, od čega se na izvoz odnosilo 1,6 milijardi KM, a na uvoz više od 2,9 milijardi maraka.

- Spoljnotrgovinski deficit u prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 1,2 milijardi KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 57,1 odsto - navode u Zavodu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik