Privreda Srbije pred teškim izazovom, ko će pretrpeti najveće promene

Bez autora
Mar 21 2023

Zelena tranzicija je nezaustavljiva realnost u svetu. Ni Srbija od nje ne odstupa. Domaća privreda je pred velikim i teškim promenama, ali i izazovom – kako u praksi sprovesti zelenu tranziciju da bude pravedna i zaštiti zaposlene.

Pravedna zelena tranzicija znači – očuvati radna mesta i konkurentnost proizvodnje. To zahteva investiranje u nove tehnologije i obuku velikog broja radnika za drugačije poslove. Sva preduzeća moraju imati realne rokove za prelazak na novi tehnološki proces.

Direktor sektora za strateške analize PKS Mihailo Vesović objašnjava da je svaki brzi prelaz problematičan, kao i da je za pravednu traziciju potrebna koordinacije između organa koji utiču na nju.

"Potrebno je ostaviti dovoljno vremena kompanijama, kako se profit ne bi selio u druge delatnosti“, navodi Vesović

Podrška malim preduzećima

Velike kompanije u naftnom sektoru i EPS imaju sopstvene kapacitete za taj proces, pa akcenat sada stavljaju na podršku malim i srednjim preduzećima.

"Dvadeset jedno preduzeće u Srbiji, uz podršku Vlade Japana, već je uključeno u zelene pilot-projekte. Osam je dobilo i finansijsku podršku za rešenja koja će im pomoći u transformaciji u održivu proizvodnju“, kaže Anas Karman iz Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Srbiji.

Ambasador Japana u Srbiji Takahiko Kacumata ističe da ta zemlja nastavlja da pomaže Srbiju. "Zajedno radimo na ekološki prihvatljivom društvu. Svaki građanin u zelenoj traziciji je zainteresovana strana“, poručuje Kacumata.

Prilagođavanje promenama

Težište promena je u energetskim, transportnim i industrijskim preduzećima, jer najviše zagađuju životnu sredinu.

"Obavezali smo da ćemo u narednih sedam godina smanjimo emisije staklene bašte za 33,3 odsto. Zelena tranzicija, tehnologije i inovacije mogu da nam pomognu“, kaže državna sekretarka u Ministarstvu zaštite životne sredine Sandra Dokić.

Zelenoj tranziciji treba prilagoditi i školstvo, jer zahteva nova zanimanja bez kojih se neće moći u budućnosti, a posebno u razvoju obnovljive energije.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik