Privreda ZDK i dalje u recesiji

Bez autora
Aug 10 2010

Tokom prvih šest mjeseci ove godine, industrijska proizvodnja u Zeničko-dobojskom kantonu zabilježila je neznatan rast od 0,1 odsto, što govori da se privreda ovog kantona i dalje nalazi u recesiji. Kada je u pitanju privredna aktivnost, u navedenom razdoblju rast su ostvarile proizvodnja tekstila i namještaja, proizvodnja baznih metala te proizvodnja energije, dok to nije slučaj s ostalim granama. Zeničko-dobojski kanton bio je jedini u FBiH koji je ostvario suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni i u prvom polugodištu iznosio je oko pet miliona maraka. ZDK je zadržao lidersku poziciju i čini 24 odsto izvoza FBiH i skoro 16 odsto ukupnog izvoza BiH. Međutim, dobre izvozne pokazatelje ne prati rast zaposlenosti i plaća, pa je Zeničko-dobojski kanton po visini plaća pretposljednji u FBiH, ispred posljednjeg Srednjobosanskog kantona.

Privreda ZDK i dalje u recesijiTokom prvih šest mjeseci ove godine, industrijska proizvodnja u Zeničko-dobojskom kantonu zabilježila je neznatan rast od 0,1 odsto, što govori da se privreda ovog kantona i dalje nalazi u recesiji, izjavio je Šefkija Botonjić, predsjednik Privredne komore ZDK.

"Kada je u pitanju privredna aktivnost, u navedenom razdoblju rast su ostvarile proizvodnja tekstila i namještaja, proizvodnja baznih metala te proizvodnja energije, dok to nije slučaj s ostalim granama", pojasnio je Botonjić.

On je istakao kako je Zeničko-dobojski kanton bio jedini u FBiH koji je ostvario suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni i u prvom polugodištu iznosio je oko pet miliona maraka.

"ZDK je zadržao lidersku poziciju i čini 24 odsto izvoza FBiH i skoro 16 odsto ukupnog izvoza BiH. Međutim, dobre izvozne pokazatelje ne prati rast zaposlenosti i plaća, pa je Zeničko-dobojski kanton po visini plaća pretposljednji u FBiH, ispred posljednjeg Srednjobosanskog kantona", kazao je Botonjić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik