Privrednici podeljeni zbog Zakona o privrednim komorama

Bez autora
Dec 27 2015

Novi Zakon o privrednim komorama svrstao je Savet stranih investitora i Američku privrednu komoru na jednu, a Nemačke i Austrijske privrednike na drugu stranu. O Zakonu poslanici se izjašnjavaju u utorak.Savet stranih investitora i Američka privredna komora tvrde: priprema zakona bila je netransparentna, a obaveza plaćanja članarine je novi teret privrednicima. Posledica će, osim gušenja tržšta, kako upozoravaju, biti i nazadovanje Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

Privrednici podeljeni zbog zakona o privrednim komoramaNovi Zakon o privrednim komorama svrstao je Savet stranih investitora i Američku privrednu komoru na jednu, a Nemačke i Austrijske privrednike na drugu stranu. O Zakonu poslanici se izjašnjavaju u utorak.

Savet stranih investitora i Američka privredna komora tvrde: priprema zakona bila je netransparentna, a obaveza plaćanja članarine je novi teret privrednicima. Posledica će, osim gušenja tržšta, kako upozoravaju, biti i nazadovanje Srbije na listi Svetske banke o uslovima poslovanja.

"Zakonsku obavezu plaćanja članarine privrednici vide kao uvođenje parafiskalnog nameta, a nepredvidivost je tim veća što metod određivanja članarine nije određen. Savet i komora podržavaju reformu komorskog sistema, ali smatraju da je uvođenje obavezne članarine kroz zakon suprotno principu dobrovoljnosti u poslovanju", navode Američka privredna komora i Savet stranih investitora.

Za nemačke i austrijske privrednike - obavezno učlanjenje u Privrednu komoru, pa i članarina, nisu ništa novo, niti loše. Tako se, kažu za Tanjug, povećavaju i efikasnost u poslovanju i reprezentativnost, jer su svi pod istim krovom.

"Za nemačke i austrijske kompanije koje posluju u Srbiji, takav zakon bi omogućio da zastupaju svoje interese na način na koji to rade i njihove matične kompanije u svojim zemljama. Uvereni smo da će to popraviti poslovni ambijent u Srbiji i učiniti je privlačnijom za strane investicije", smatra Martin Knap, šef Delegacije nemačke privrede u Srbiji.

Glasanje o ovom predlogu Zakona zakazano je za utorak.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik