Privrednici Šumadije i Kosova potpisali sporazum

Predsednici Regionalne privredne komore Kragujevac i Biznis alijanse Kosova Dušan Puača i Agim Šahini potpisali su danas sporazum o saradnji, čiji je cilj pre svega suzbijanje sive ekonomije i legalizacija trgovinskih tokova. Istakavši da Šumadija ima razvijenu saradnju sa Kosovom u okviru CEFTA sporazuma, Puača je rekao da je šumadijskim privrednicima Kosovo najatraktivnije tržište. Postoje određeni problemi koje treba rešiti, ali to je na Vladama Srbije i Kosova koje da bi donele adekvatne odluke, privrednici moraju da ukažu i pokrenu rešavanje problema, rekao je Puača. Naglasivši da ovaj sporazum dolazi posle nekoliko već potpisanih sporazuma između Srbije i Kosova u Briselu, Šahini je rekao da je time otvoren put privrednicima da rade bez ikakvih problema.

Privrednici Šumadije i Kosova potpisali sporazumPredsednici Regionalne privredne komore Kragujevac i Biznis alijanse Kosova Dušan Puača i Agim Šahini potpisali su danas sporazum o saradnji, čiji je cilj pre svega suzbijanje sive ekonomije i legalizacija trgovinskih tokova.

Istakavši da Šumadija ima razvijenu saradnju sa Kosovom u okviru CEFTA sporazuma, Puača je rekao da je šumadijskim privrednicima Kosovo najatraktivnije tržište.

"Postoje određeni problemi koje treba rešiti, ali to je na Vladama Srbije i Kosova koje da bi donele adekvatne odluke, privrednici moraju da ukažu i pokrenu rešavanje problema", rekao je Puača.

Naglasivši da ovaj sporazum dolazi posle nekoliko već potpisanih sporazuma između Srbije i Kosova u Briselu, Šahini je rekao da je time otvoren put privrednicima da rade bez ikakvih problema.

On je pozvao sve privrednike iz Srbije da investiraju na Kosovo gde su takse besplatne za sve koji imaju ulaganja veća od tri miliona evra za tri godine, kao i koji zaposle do 30 radnika.

"Kosovo iz Srbije godišnje uvozi oko 280 miliona evra robe, a u Srbiju izvozi oko 20 miliona evra", rekao je Šahini i dodao da je cilj kosovskih privrednika da svoj proizvod plasiraju na tržište Srbije.

On je precizirao da Kosovo Srbiji može da izvozi ugalj iz termoelektrane Obilić, kao i rudu iz Trepče i Feronikla, kao i prehrambene proizvode, dok je Kosovo zainteresovano za sve proizvode iz Srbije, pre svega građevinski materijal i prehrambene proizvode.

Ministar rada i socijalne politike Kosova Nenad Rašić rekao je da je najvažnije da privrednici Kosova i Srbije poštuju zakonske norme i propise.

"Ovo jeste početak, a nama su cilj mikro preduzeća pre svega za razvoj malih srpskih opština koje su u nezavidnom položaju i to ćemo kao sekundarnu stvar isforsirati u okviru potpisanog sporazuma", rekao je Rašić.

Sporazum o saradnji potpisan je u Kragujevcu, u okviru jednodnevnog foruma privrednika Srbije i Kosova u kome je učestvovalo po 20 privrednika iz Srbije i Kosova.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik