Priznanja za prekograničnu saradnju

Bez autora
Apr 29 2010

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić dodelio je priznanja predstavnicima 10 najboljih projekata u Srbiji za uspešno ostvarenu prekograničnu saradnu sa Mađarskom, Bugarskom i Rumunijom. Đelić je na konfrenciji u Centru "Sava" posvećenoj realizaciji programa prekogranične saradnje "Kards program" koji postoji u okviru predpristupnih fondova EU, dodelio priznanja projektima za proizvodnju organske hrane, ruralnog turizma, primena standarda u obrazovanju, prevazilaženje izazova nastalih zbog poplava. Prekogranična saradnja je najuspešniji vid saradnje Srbije sa zemljama Evropske unije i susednim zemljama. U prethodne tri godine u okviru programa finasirano je 170 projekata sa oko 16 miliona evra. Taj iznos od ove godine će biti dupliran na 30 miliona evra i pozvani su svi koji žele da predlože projekat da se obrate Ministrarstvu finansija.

Priznanja za prekograničnu saradnjuPredstavnicima 10 najboljih projekata u Srbiji dodeljena priznanja za uspešno ostvarenu prekogranicnu saradnu.

Od EU za te projekte dobijeno je oko 16 miliona evra koji su iskorišćeni bez zloupotrebe i zato su duplirala sredstva, rekao dodeljujući nagrade ministar Đelić.

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić dodelio je priznanja predstavnicima 10 najboljih projekata u Srbiji za uspešno ostvarenu prekograničnu saradnu sa Mađarskom, Bugarskom i Rumunijom.

Đelić je na konfrenciji u Centru "Sava" posvećenoj realizaciji programa prekogranične saradnje "Kards program" koji postoji u okviru predpristupnih fondova EU, dodelio priznanja projektima za proizvodnju organske hrane, ruralnog turizma, primena standarda u obrazovanju, prevazilaženje izazova nastalih zbog poplava.

Ministar je rekao da je prekogranična saradnja najuspešniji vid saradnje Srbije sa zemljama Evropske unije i susednim zemljama i dodao je da je u prethodne tri godine u okviru programa finasirano 170 projekata sa oko 16 miliona evra.

Đelić je rekao da će taj iznos od ove godine biti dupliran na 30 miliona evra i pozvao je sve koji žele da predlože projekat da se obrate Ministrarstvu finansija.

Potpredsednik vlade je istakao da će se već na jesen odobriti prva serija projekata.

Đelić je naglasio da će Srbija nastaviti sa "dobrom apsorpcijom evropskog novca" i naglasio da je država skoro sav novac koji je dobila od EU "upotrebila bez bilo kakve zloupotrebe, što se mora nastaviti i u budućnosti".

Zamenik šefa delegacije EU Adriano Martines naglasio je da se Srbija pokazala kao dobar i pouzdan partner u "Kards projektima", čiji je cilj da se poboljša saradnja među susedima i standard građana.

Realizacijom takvih projekata, naglasio je Martines, šire se evropske vrednosti poput mira, prosperiteta građana i balansiranog razvoja i dodao da je EU za projekte teritorijalne saradnje obezbedila 350 milijardi evra.

Među nagrađenima su projekat vlade AP Vojvodine, za osnivanje akcione grupe kako bi se građani i institucije pripremile za izazove nastale zbog poplava, projekat srednje ekonomske škole iz Sombora koja je obučila nastavnike, učenike i nabavila opremu za primenu standarda u obrazovanju, opština Pirot za osnivanje kancelarije za lokalno-ekonomski razvoj optšine, kao i opština Zrenjenin za proizvodnju organske hrane.

U holu Centra "Sava" na štandovima je predstavljen 31 projekat finansiran iz "Kards programa".

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik