Proizvodi u Rusiji, investicije u RS

Bez autora
Sep 27 2015

Rusija je jedan od najznačajnijih investitora i spoljnotrgovinskih partnera RS, a saradnja bi mogla biti unaprijeđena uspostavljanjem organizovane proizvodnje u Srpskoj i njenim plasmanom na tržište regije Sankt Peterburga te investicijama ruskih firmi. Mogućnosti produbljivanja saradnje razmotrene su u petak na nizu sastanaka čelnika Vlade i privrednika sa delegacijom privrednika iz Sankt Peterburga. Premijer RS Željka Cvijanović rekla je da je detektovano mnogo oblasti u kojima bi saradnja mogla biti ojačana. Razgovarali smo na koji način je moguće povećati izvoz poljoprivrednih i drugih proizvoda iz RS. Razmotrene su mogućnosti organizovane i namjenski ciljane proizvodnje za tržište Sankt Peterburga, kazala je Cvijanovićeva.

Rusija je jedan od najznačajnijih investitora i spoljnotrgovinskih partnera RS, a saradnja bi mogla biti unaprijeđena uspostavljanjem organizovane proizvodnje u Srpskoj i njenim plasmanom na tržište regije Sankt Peterburga te investicijama ruskih firmi.

Mogućnosti produbljivanja saradnje razmotrene su u petak na nizu sastanaka čelnika Vlade i privrednika sa delegacijom privrednika iz Sankt Peterburga.

Premijer RS Željka Cvijanović rekla je da je detektovano mnogo oblasti u kojima bi saradnja mogla biti ojačana.

- Razgovarali smo na koji način je moguće povećati izvoz poljoprivrednih i drugih proizvoda iz RS. Razmotrene su mogućnosti organizovane i namjenski ciljane proizvodnje za tržište Sankt Peterburga - kazala je Cvijanovićeva.

Predsjednik Odbora za razvoj preduzetništva i potrošačkog tržišta Sankt Peterburga Elgiz Kačajev istakao je da su zainteresovani za unapređenje saradnje sa RS.

- To se, prije svega, odnosi na industriju. Spremni smo da formiramo povoljnije uslove za biznis iz RS. Zahvalni smo RS zbog sprečavanja da BiH uvede sankcije Rusiji. To omogućava RS da njeni preduzetnici zauzmu prostor koji je oslobođen zbog sankcija koje je EU uvela Rusiji. Postoje uslovi za investiranje u energetici, lakoj i prehrambenoj industriji - kazao je Kačajev.

Ministar industrije, energetike i rudarstva RS Petar Đokić istakao je da su Rusi izrazili interesovanje za saradnju u oblasti prerađivačke industrije i energetike.

- Njihove kompanije žele da investiraju u energetici, metalskoj, mašinskoj i drvoprerađivačkoj industriji. Očekujem da ćemo za petnaestak dana imati prvi vid konkretne saradnje sa predstavnicima remontnog zavoda iz Sevastopolja. Planiramo da naše firme "Orao" i "Kosmos" u kooperaciji sa njima rade remont helikoptera i motora za helikoptere - rekao je Đokić.

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Stevo Mirjanić kazao je da postoji prostor za plasman oko 200.000 tona različitih proizvoda godišnje na rusko tržište i da se to uglavnom odnosi na voće, povrće, meso, mlijeko i njihove prerađevine. Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić izjavio je da bi Srpska uz pomoć ruskih partnera mogla krenuti u proširivanje kapaciteta u avio-saobraćaju. Zamjenik generalnog direktora peterburške državne ustanove Gradski turistički informativni biro Lev Kuznjecov istakao je da je dogovoreno da što prije bude pripremljen sporazum o turističkoj saradnji.

Predsjednik Privredne komore RS Dragica Ristić rekla je poslije razgovora predstavnika 35 domaćih firmi sa ruskim privrednicima da postoji značajno interesovanje za saradnju sa obje strane, ali da problem mogu biti količine i cijene, jer ne postoji sporazum o slobodnoj trgovini između dvije zemlje.

- Najveće šanse za proboj na rusko tržište imaju proizvođači voća, povrća i njihovih prerađevina, drvoprerađivači i proizvođači namještaja te obućari i kožari - kazala je Ristićeva.

Predstavnik prnjavorske firme "Mladeks pak" Mladen Pratljačić kaže da su Rusi iskazali interesovanje za njihove proizvode i da preostaje da ugovore cijene. Delegacija iz Sankt Peterburga posjetila je i firme "Vitaminka" u Banjaluci i "Farmland" u Novoj Topoli kod Gradiške.

Razumijevanje

Željka Cvijanović je izrazila zahvalnost Rusiji za visok nivo političkog razumijevanja za dejtonsku poziciju RS.

- Odnosi RS i Rusije su pravi primjer partnerstva u kojem nema nikakvog političkog ili bilo kakvog drugog uslovljavanja - kazala je Cvijanovićeva.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik