Promocija Kučeva kroz projekat "Srpska slagalica"

Bez autora
May 09 2016

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će ove nedelje, u okviru projekta „Srpska slagalica“, biti predstavljena opština Kučevo, koja je poznata po kulturi i investicionom ambijentu.Ova opština je rodno mesto poznatog srpskog pop pevača Đorđa Marjanovića i „prestonica“ Homolja, gde i danas entuzijasti na Peku, starim metodama, ispiraju zlato.

Promocija Kučeva kroz projekat Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je danas da će ove nedelje, u okviru projekta „Srpska slagalica“, biti predstavljena opština Kučevo, koja je poznata po kulturi i investicionom ambijentu.

Ova opština je rodno mesto poznatog srpskog pop pevača Đorđa Marjanovića i „prestonica“ Homolja, gde i danas entuzijasti na Peku, starim metodama, ispiraju zlato.

Od Ukaza Milana Prvog Obrenovića 1882. godine, selo Gornja Kruševica ponovo je postalo Kučevo, a u zgradu skromne i lepe fasade sa ornamentima, tadašnje sreske kapetanije, kasnije se uselila opštinska uprava Kučevo. Danas je ovaj objekat pod zaštitom države.

Investitori u toj opštini mogu da računaju na dobru saobraćajnu infrastrukturu i blizinu autoputa, industrijsku zonu na više od 75 hektara, blizinu Peka i dunavskog rečnog koridora, bogate prirodne resurse poput kvarcnog kamena, zlata, volframa, uglja, ali i na pogodnosti za podizanje zasada malina, kupina i drugog voća i razvoj pčelarstva.

Pored Đorđa Marjanovića, puno poštovanje u ovom mestu imaju i veliki trubač Miroslav Mileta Matušić, kao i Živana Žanka Stokić, a u spomen na ovu legendarnu srpsku glumicu, u Rabrovu, selu u kojem je ona provela svoje najranije detinjstvo, održavaju se pozorišne svečanosti „Žanki u čast“.

Smotra izvornog narodnog stvaralaštva „Homoljski motivi“ najpoznatija je turističko-kulturna manifestacija u opštini Kučevo, koja je odavno dobila republički značaj.

Pored kulture i investicionog ambijenta, ova opština je poznata i po dobroj hrani, a recepte za čobanski doručak, čorbu od vrganja, vlašku proju i božićni dar možete naći na sajtu www.serbianpuzzle.rs.

U okviru pomenutog projekta gradovi i opštine imaju mogućnost da se predstave na nedeljnom nivou kroz nekoliko različitih tema, uključujući istoriju, kulturu, investicije, gastronomiju i drugo, podseća se u saopštenju.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik