Prosječna stopa inflacije u ovoj godini 2,9 odsto

Bez autora
Jan 13 2014

Prosječna stopa inflacije u ovoj godini, prema osnovnom makroekonomskom scenariju Ministarstva finansija, trebalo bi da iznosi 2,9, a u naredne dvije po 2,5 odsto. Projekcije kretanja inflacije predviđaju blago smanjenje stopa u odnosu na prošlu godinu, kao posljedica stabilnih ili nižih cijena naftnih derivata i stabilnih cijena hrane, navodi se u dokumentu pod nazivom Pretpristupni ekonomski program do 2016. godine koji je Vlada usvojila na sjednici u petak. Prema projekcijama Evropske komisije, inflacija u Crnoj Gori u ovoj godini će iznositi 2,1, a u narednoj 2,9 odsto. Realni rast bruto domaćeg proizvoda projektovan je na nivou od 3,6 odsto u ovoj, 3,5 u narednoj i 3,8 odsto u 2016. godini, precizirali su iz Ministarstva. Iz Ministarstva su saopštili da osnovni makroekonomski scenario predviđa snažan priliv stranih direktnih investicija, koji će u srednjeročnom periodu iznositi prosječno 15,7 odsto BDP-a, što će biti dovoljno da pokrije neravnotežu na tekućem računu.

Prosječna stopa inflacije u ovoj godini 2,9 odstoProsječna stopa inflacije u ovoj godini, prema osnovnom makroekonomskom scenariju Ministarstva finansija, trebalo bi da iznosi 2,9, a u naredne dvije po 2,5 odsto.

- Projekcije kretanja inflacije predviđaju blago smanjenje stopa u odnosu na prošlu godinu, kao posljedica stabilnih ili nižih cijena naftnih derivata i stabilnih cijena hrane – navodi se u dokumentu pod nazivom Pretpristupni ekonomski program do 2016. godine koji je Vlada usvojila na sjednici u petak.

Prema projekcijama Evropske komisije, inflacija u Crnoj Gori u ovoj godini će iznositi 2,1, a u narednoj 2,9 odsto.

- Realni rast bruto domaćeg proizvoda projektovan je na nivou od 3,6 odsto u ovoj, 3,5 u narednoj i 3,8 odsto u 2016. godini – precizirali su iz Ministarstva. Iz Ministarstva su saopštili da osnovni makroekonomski scenario predviđa snažan priliv stranih direktnih investicija, koji će u srednjeročnom periodu iznositi prosječno 15,7 odsto BDP-a, što će biti dovoljno da pokrije neravnotežu na tekućem računu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik