Prvi put od 2008. opao broj nezaposlenih u FBIH

Bez autora
May 12 2016

Premijer Federacije BiH, podnoseći danas Domu naroda Parlamenta FBiH izvještaj o prošlogodinjem radu Federalne vlade, rekao je da će ona i dalje biti posvećena osnaživanju ekonomskih prilika u Federaciji BiH i kreiranju boljeg socijalnog ambijenta, što je činila i u izvještajnom periodu.U prošloj godini je radila na zakonima iz Reformske agende i ostat će posvećena njenoj provedbi, fokusirajući se isključivo na akcioni plan. U 2015. godini je, prvi put nakon 2008., opao broj nezaposlenih u FBiH i taj trend se nastavlja. Porastao je izvoz, pa iako je rastao i uvoz, to je bilo manje od rasta izvoza.

Prvi put od 2008. opao broj nezaposlenih u FBIHPremijer Federacije BiH Fadil Novalić, podnoseći danas Domu naroda Parlamenta FBiH izvještaj o prošlogodinjem radu Federalne vlade, rekao je da će ona i dalje biti posvećena osnaživanju ekonomskih prilika u Federaciji BiH i kreiranju boljeg socijalnog ambijenta, što je činila i u izvještajnom periodu.

U prošloj godini je radila na zakonima iz Reformske agende i ostat će posvećena njenoj provedbi, fokusirajući se isključivo na akcioni plan.
 
U 2015. godini je, prvi put nakon 2008., opao broj nezaposlenih u FBiH i taj trend se nastavlja. Porastao je izvoz, pa iako je rastao i uvoz, to je bilo manje od rasta izvoza.  Došlo je do smanjenja akumuliranog budžetskog deficita i rasta indeksa industrijske proizvodnje te BDP-a za 2,9 posto, naveo je Novalić.
 
Od zakona na kojima je prethodne godine radila Federalna vlada, među kojima je najviše reformskih, premijer je spomenuo mnoge, među njima Zakon o radu.
 
- Usvojen je Zakon o radu i Opšti kolektivni ugovor i nastavljamo pregovore u vezi s granskim kolektivnim ugovorima, te nastojimo da stvaramo novu  klimu kad je u pitanju radnopravni ambijent - kazao je Novalić.

Premijer je naveo i zakone o porezu na dobit, o privrednim društvima, o tržištu vrijednosnih papira, o dobrovoljnom penzijskim fondovima, kao i zakone o doprinosima, potom o direktnim stranim ulaganjima, o budžetima i mnoge druge akte i propise.
 
Među njima su i propisi koji dovode do veće fiskalne odgovornosti, te mnogi koji, na prvi pogled, kako je kazao, zvuče „benigno“, ali daju izuzetne efekte u privredi.
 
- Sve mjere donosene su u godini čiji je značajan dio obilježen odsustvom parlamentarne većine, pa i četiri ministra u Vladi - napominje Novalić.
 
U sferi poboljšanja socijalnih prilika, jedna od prvih mjera Vlade FBiH bila je ograničavanje javne potrošnje i moratorij na nova zapošljavanja u javnom sektoru, što je dalo efekte nakon konstantnog rasta potrošnje u javnoj upravi.
 
Vlada je protekle godine postigla i dva teška, a veoma značajna sporazuma - s penzionerima i rudarima. Njeno djelovanje, uz druge uvjete na tržištu, doprinijelo je smanjenju cijene plina u tri navrata.
 
Od 31. marta do 31. decembra 2015., Vlada je utvrdila 18 zakona u nacrtu i 41 u formi prijedloga, na ukupno 58 sjednica, od kojih  su 23 bile hitne.
 
Ukupno su donesene 1.392 odluke, zaključio je premijer uz konstataciju da je fokus bio na radnopravnom ambijentu. Dom naroda je većinom glasova podržao Izvještaj o radu Vlade FBiH za 2015. godinu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik