Prvi znaci oporavka

Bez autora
Aug 11 2010

Prema zadnjim, ovog puta optimističnim prognozama analitičara, Hrvatska će već najesen izaći iz recesije. Nakon što su u posljednje dvije godine gospodarski pokazatelji iz mjeseca u mjesec bili porazni, ovog puta rast BDP-a u trećem ovogodišnjem kvartalu zabilježit će maleni, ali ipak plus - od 0,5 posto. Podaci govore da je u prvih 5-6 mjeseci povećanje izvoza više od 10 posto, gotovo 11 posto. Tako bi u posljednja dva kvartala ove godine trebala donijeti pozitivne gospodarske rezultate, najviše zbog turističke sezone i rasta prehrambenog sektora. No do potpunog izlaska iz krize morat ćemo se još strpjeti. Prema mišljenju glavnog ekonomista Hypo Alpe Adria banke, Hrvoja Stojića, o definitivnom izlasku iz recesije možemo govoriti tek u prvoj polovici sljedeće godine, budući da se u okviru brojnih neizvjesnosti i dalje ističu pad investicija te daljnji rast nezaposlenosti najesen. Pozitivan trend u 2011. najviše će ovisiti o oporavku gospodarstva eurozone i završetku pregovara s Unijom, smatra glavni ekonomist Splitske banke...

Prvi znaci oporavkaPrema zadnjim, ovog puta optimističnim prognozama analitičara, Hrvatska će već najesen izaći iz recesije. Nakon što su u posljednje dvije godine gospodarski pokazatelji iz mjeseca u mjesec bili porazni, ovog puta rast BDP-a u trećem ovogodišnjem kvartalu zabilježit će maleni, ali ipak plus - od 0,5 posto.

Ovu vijest premijerka Jadranka Kosor primila je sa zadovoljstvom tijekom posjeta Splitu. Mi i sada imamo pokazatelje o kojima se po mom mišljenju zapravo uopće ne govori, kao što je u prvih 5-6 mjeseci povećanje izvoza za više od 10 posto, gotovo 11 posto, izjavila je premijerka.

Tako bi u posljednja dva kvartala ove godine trebala donijeti pozitivne gospodarske rezultate, najviše zbog turističke sezone i rasta prehrambenog sektora.

No do potpunog izlaska iz krize morat ćemo se još strpjeti. Prema mišljenju glavnog ekonomista Hypo Alpe Adria banke, Hrvoja Stojića, o definitivnom izlasku iz recesije možemo govoriti tek u prvoj polovici sljedeće godine, budući da se u okviru brojnih neizvjesnosti i dalje ističu pad investicija te daljnji rast nezaposlenosti najesen.

Pozitivan trend u 2011. najviše će ovisiti o oporavku gospodarstva eurozone i završetku pregovara s Unijom, smatra glavni ekonomist Splitske banke Zdeslav Šantić, no dodaje kako rast od 1 do 2 posto nije dovoljan. Hrvatska mora težiti stopama rasta BDP-a od oko 4 posto jer tek tako dinamičan gospodarski rast osigurava i otvaranje novih radnih mjesta, odnosno dovodi do oporavaka zaposlenosti.

Umjereno optimističan je i ministar financija Ivan Šuker. Vlada bi uskoro trebala izaći s rebalansom proračuna. Ili ćete imati povećani deficit, dakle zaduživati se vani ili prodavati imovinu da to isfinancirate ili ćete smanjiti rashode. Dakle trećeg puta nema, ustvrdio je ministar Šuker.

Kojim će putem krenuti Vlada, ministar će znati tek nakon političkog dogovora s koalicijskim partnerima.

Ovoga trenutka proračunska rupa iznosi nešto više od 8 milijarda kuna. Turstička sezona unijet će pozitivan trend, ali daleko od toga da će spasiti proračun. Kada govorimo o tih 7 milijardi ili 6 i pol, to nije prihod državnog proračuna, to je promet koji se, da tako kažem, zavrti u turizmu, dio tih novaca normalno završi u državnom proračunu.

Premda neki ekonomski analitičari najavljuju da bismo već u trećem kvartalu mogli govoriti o izlasku iz recesije, ministar je oprezan. Kraj godine trebali bismo dočekati s padom BDP-a od 1,5 posto.

Obitelji u minusu 30%

Za jesen se najavljuju nova poskupljenja, prije svega prehrambenih proizvoda, i to čak do 30 posto. No ministar Šuker smatra da se ta priča napuhava. Neki je namjerno bacaju u javnost da bi imali opravdanje da neopravdano podignu cijene. Vlada će sve poduzeti u dogovoru s velikim proizvođačima, dakle, koji mogu utjecati na takve stvari, da se naprosto ne dogode, izjavio je Šuker.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik