Rast akcize ruši domaću proizvodnju

Bez autora
Mar 10 2016

Proizvođači piva, alkoholnih pića i prirodnih rakija u BiH istakli su juče da plaćaju akcizu po najvišoj stopi u regionu i da bi svako dodatno povećanje ovog poreskog opterećenja dovelo do smanjenja proizvodnje i prodaje domaćih proizvoda, rasta njihove cijene, zatvaranja radnih mjesta i pada prihoda za budžete i javne fondove. Predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH i privrednih komora entiteta i Brčko distrikta razmatrali su u Sarajevu moguće posljedice rješenja definisanih Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama koji je u februaru usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Poslovna zajednica je donijela jedinstven zaključak da je predviđeno povećanje stope akciza apsolutno neprihvatljivo, o čemu će obavijestiti sve relevantne institucije, a posebno Savjet ministara BiH.

Rast akcize ruši domaću proizvodnjuProizvođači piva, alkoholnih pića i prirodnih rakija u BiH istakli su juče da plaćaju akcizu po najvišoj stopi u regionu i da bi svako dodatno povećanje ovog poreskog opterećenja dovelo do smanjenja proizvodnje i prodaje domaćih proizvoda, rasta njihove cijene, zatvaranja radnih mjesta i pada prihoda za budžete i javne fondove.

Predstavnici Spoljnotrgovinske komore BiH i privrednih komora entiteta i Brčko distrikta razmatrali su u Sarajevu moguće posljedice rješenja definisanih Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama koji je u februaru usvojio Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje BiH. Poslovna zajednica je donijela jedinstven zaključak da je predviđeno povećanje stope akciza apsolutno neprihvatljivo, o čemu će obavijestiti sve relevantne institucije, a posebno Savjet ministara BiH.

Domaća pivarska industrija godinama posluje u teškim uslovima i već su prisutni negativni trendovi u proizvodnji i prihodima. Proizvodnja i prodaja piva imaju trend pada još od 2012, a u periodu od 2012. do 2015. godine prodaja domaćeg piva je smanjena za 10.604 hektolitra. Samo 40 odsto proizvodnih kapaciteta je iskorišćeno, a izuzetak je "Banjalučka pivara" koja je prešla prag od 400.000 hektolitara.

Predstavnici privrednih komora su istakli da kontinuiran pad izvoza i rast uvoza u protekle četiri godine ukazuje na neravnopravan položaj domaćih proizvođača u odnosu na uvoznike i jasno pokazuje stalno povećanje spoljnotrgovinskog deficita ovog sektora.

Proizvodni kapacitet domaćih pivara, kako je navedeno, može zadovoljiti potrebe ne samo domaćeg već i šireg tržišta, ali on nije iskorišćen zbog izostanka boljih uslova za poslovanje pivara. Upozoreno je da bi novo povećanje akciza još više ugrozilo domaće proizvođače. Akcizna stopa u BiH je i sada 38 odsto viša od evropskog minimuma, a akciza na pivo je i sada viša nego u Njemačkoj, Španiji i drugim velikim razvijenim zemljama.

- Kada se planirano povećanje akciza doda na postojeću stopu, ukupno povećanje će iznositi više od 60 odsto, jer mu je prethodio rast akcize od 25 odsto u 2014. godini. To je ogromno povećanje i uz PDV bi dodalo 1,76 KM na cijenu gajbe piva, što bi ugrozilo poslovanje i prodaju domaćih proizvođača, ali i vrijednost uplata u budžet na osnovu izvornih prihoda - kazao je predsjednik Grupacije proizvođača piva pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Edin Ibrahimpašić.

Ništa bolja situacija nije ni kada je riječ o proizvodnji alkohola, alkoholnih pića i prirodnih rakija jer je nastavljen trend smanjenja izvoza i rasta uvoza, koji je trenutno 59 odsto veći od izvoza. Akciza na alkohol i alkoholna pića iznosi 15 KM po litru apsolutnog alkohola, odnosno osam maraka na voćnu prirodnu rakiju.

Predloženim izmjenama predviđen je rast nameta za pet maraka po litru apsolutnog alkohola, odnosno 2,5 KM za prirodnu rakiju. Privrednici su istakli da akciza na proizvode s udjelom alkohola manjim od 15 odsto u Hrvatskoj iznosi 1,28 KM po litru gotovog proizvoda, dok akciza na etilni alkohol iznosi 13,6 KM po litru čistog alkohola. U Srbiji akciza na jaka alkoholna pića iznosi pet maraka po litru, odnosno 1,96 po litru za prirodnu rakiju. U Crnoj Gori akciza na srednja alkoholna pića iznosi 1,95 po litru, a namet na čisti alkohol 12,6 KM.

Prevoznici

Potpredsjednik Glavnog odbora Udruženja prevoznika tereta pri Spoljnotrgovinskoj komori BiH Jovo Cvijić naveo je da će, ukoliko dođe do povećanja akcize na gorivo, prevoznici robe i putnika posegnuti za radikalnim potezima i blokirati institucije i važne saobraćajnice.

- Uvođenjem nove akcize dodatno se ubija već ubijeno i srlja u novu propast i neizvjesnost - upozorio je Cvijić.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik