Rast cijena prevoza i hrane

Bez autora
Apr 17 2011

Cijene robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Crnoj Gori mjerene indeksom potrošačkih cijena porasle su u martu dva odsto u odnosu na februar. U prošlom mjesecu najviše su rasle cijene prevoza 5,6 odsto i hrane i bezalkoholnih pića 3,4 odsto. Cijene alkoholnih pića i duvana, odjeće i obuće kao i ostalih dobara i usluga porasle su 0,1 odsto, zdravstva 1,1, a restorana i hotela 0,2 odsto. Cijene pokućstva i opreme za kuću, bile su niže 0,1 odsto. Cijene stanovanja, komunikacija, kulture, rekreacije i obrazovanja ostale su na februarskom nivou. Potrošačke cijene u martu su u odnosu na isti period prošle godine porasle 3,7 odsto. Stopa rasta potrošačkih cijena u prvom kvartalu ove godine u odnosu na uporedni period bila je veća 2,3 odsto.

Rast cijena prevoza i hraneCijene robe i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju u Crnoj Gori mjerene indeksom potrošačkih cijena porasle su u martu dva odsto u odnosu na februar, pokazali su podaci Monstata.

Iz Monstata su naveli da su u prošlom mjesecu najviše rasle cijene prevoza 5,6 odsto i hrane i bezalkoholnih pića 3,4 odsto.

Cijene alkoholnih pića i duvana, odjeće i obuće kao i ostalih dobara i usluga porasle su 0,1 odsto, zdravstva 1,1, a restorana i hotela 0,2 odsto.

Cijene pokućstva i opreme za kuću, bile su niže 0,1 odsto.

"Cijene stanovanja, komunikacija, kulture, rekreacije i obrazovanja ostale su na februarskom nivou", rekli su iz Monstata.

Potrošačke cijene u martu su u odnosu na isti period prošle godine porasle 3,7 odsto.

Iz Zavoda za statistiku su kazali da je stopa rasta potrošačkih cijena u prvom kvartalu ove godine u odnosu na uporedni period bila veća 2,3 odsto.

Industrijska proizvodnja u martu je u odnosu na prethodni mjesec bila 2,7 odsto manja, dok je u poređenju sa prosječnom jednosmjesečnom iz prošle godine oslabila 2,8 odsto. Industrijska proizvodnja je u odnosu na isti prošlogodišnji period pala 10,3 odsto.

"Sektorski posmatrano u periodu od januara do marta ove godine u odnosu na isti period prošle, rasli su sektori vađenje ruda i kamena 18,2 odsto i prerađivačke industrije 20 odsto. Sektor proizvodnja električne energije, gasa i vode zabilježio je pad od 16,2 odsto", naveli su iz Monstata.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik