Rast inflacije u septembru

Bez autora
Oct 17 2011

Godišnja inflacija u septembru je iznosila 3,7 odsto i veća je nego u avgustu kada je iznosila 3,6 odsto. Mjesečna inflacija, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, u septembru je zabilježila rast od 0,2 odsto. Tome je najviše doprinio rast cijena povrća i odjeće. Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar iznosila je 767.2 eura, od čega se na hranu i bezalkoholna pića odnosi 251.2 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 340.3 eura, dok je vrijednost imputirane rente 175.7 eura. Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u septembru, u odnosu na avgust, ostala je nepromijenjena, a u odnosu na posljednji mjesec prošle veća je 1.6 odsto. Industrijska proizvodnja u septembru bilježi pad. U periodu januar-septembar ove godine, u odnosu na isti period prethodne, pad je 6,2 odsto. Ipak, septembarska, u odnosu na avgustovsku industrijsku proizvodnju, bilježi rast od 6,3 posto.

Rast inflacije u septembruGodišnja inflacija u septembru je iznosila 3,7 odsto i veća je nego u avgustu kada je iznosila 3,6 odsto, saopštio je MONSTAT.

Mjesečna inflacija, mjerena harmonizovanim indeksom potrošačkih cijena, u septembru je zabilježila rast od 0,2 odsto.

Iz MONSTAT-a je objašnjeno da je tome najviše doprinio rast cijena povrća i odjeće.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe za septembar iznosila je 767.2 eura, od čega se na hranu i bezalkoholna pića odnosi 251.2 eura, na neprehrambene proizvode i usluge 340.3 eura, dok je vrijednost imputirane rente 175.7 eura, saopšteno je iz crnogorskog Zavoda za statistiku.

Ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u septembru, u odnosu na avgust, ostala je nepromijenjena, a u odnosu na posljednji mjesec prošle veća je 1.6 odsto.

Industrijska proizvodnja u septembru bilježi pad.

U periodu januar-septembar ove godine, u odnosu na isti period prethodne, pad je 6,2 odsto. Ipak, septembarska, u odnosu na avgustovsku industrijsku proizvodnju, bilježi rast od 6,3 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik