Razmijenjena iskustva i inicirana poslovna saradnja bh. i austrijskih kompanija

Bez autora
Oct 26 2023

Ured trgovinskog savjetnika austrijske ambasade, u saradnji s Vanjskotrgovinskom komorom Bosne i Hercegovine i Centrom za internacionalizaciju Štajerske (ICS), organizirao je dvodnevnu poslovnu misiju u kojoj su učestvovale kompanije iz metalske, automobilske i drvne industrije iz Austrije i BiH.

Nova znanja

Tokom B2B susreta, kojima je prisustvovalo 36 kompanija, devet iz Austrije i 27 iz Bosne i Hercegovine, razmijenjena su iskustva i nova znanja o aktuelnim industrijskim trendovima te je inicirana prekogranična poslovna saradnja.

Održano je 80 sastanaka na kojima su kompanije razgovarale o konkretnim mogućnostima međusobne saradnje te okrugli stol za austrijske kompanije o temi metalske i automobilske industrije u Bosni i Hercegovini.

U uvodnom dijelu direktor Agencije za promociju izvoza VTKBiH Enes Ališković prezentirao je informacije o vanjskotrgovinskoj razmjeni Bosne i Hercegovine, ekonomskim kretanjima u BiH, te mogućnostima saradnje između dvije zemlje s fokusom na metaloprerađivački sektor.

Aida Vidimlić, stručna suradnica u Agenciji za promociju izvoza VTKBiH, detaljno je predstavila poslovanje metalske i automobilske industrije u BiH, a posebnu pažnju je posvetila principima zelene ekonomije - održive energetske tranzicije i mogućnostima saradnje u ovoj oblasti.

Posjeta kompanijama

Predstavnici Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine i Ureda trgovinskog savjetnika austrijske ambasade, poslije okruglog stola, sa austrijskim kompanijama posjetili su sjedište bh. kompanija Alternativa d. o. o. i Volkswagen Sarajevo.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik