Realni rast BDP-a u prvom kvartalu 5,5 odsto

Bez autora
Jul 06 2022

Realni rast bruto domaćeg proizvoda /BDP/ u BiH u prvom kvartalu iznosio je 5,5 odsto u odnosu na isti kvartal prošle godine, objavila je Agencija za statistiku BiH.

Desezonirana serija podataka pokazuje rast BDP od 1,5 odsto u prvom kvartalu, u odnosu na četvrti kvartal prošle godine.

U prvom kvartalu, u odnosu na isti kvartal prethodne godine, značajan realni rast bruto dodate vrijednosti zabilježen je u hotelijerstvu i ugostiteljstvu 22,5 odsto, te trgovini na veliko i malo, popravci motornih vozila i motocikala 16,1 odsto.

Globalna zdravstvena kriza prouzrokovana pandemijom virusa korona uticala je na većinu zemalja, pa tako i na BiH, ističu iz Agencije i dodaju da podaci pokazuju da je pandemija uticala i na kretanje BDP-a prema rashodnom pristupu.

"BDP u prvom tromjesečju, u odnosu na isti period prošle godine, zabilježio je realan rast od 5,5 odsto, što ukazuje na oporavak ekonomije", navode iz Agencije.

Sezonski podešena serija podataka u odnosu na prethodni period pokazuje pozitivnu stopu promjene BDP-a u prvom tromjesečju od jedan odsto u odnosu na prethodno tromjesečje.

Kategorije BDP-a, prema rashodnom pristupu, koje su u prvom tromjesečju, u odnosu na isto tromjesečje prethodne godine zabilježile realni rast su potrošnja domaćinstava 6,7 odsto, bruto investicije 23,1 odsto, izvoz robe i usluga 40,6 odsto, uvoz robe i usluga 41 odsto, dok je potrošnja zemlje zabilježila realni pad od 0,2 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik