Reformama do povoljnijeg poslovnog ambijenta u Srbiji

Bez autora
Jun 04 2014

Predsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Beču, na biznis forumu "Poslovni most", u organizaciji Senata privrede Austrije i Srbije, da Vlada Srbije ima ambicioznu agendu pred sobom, velike reforme koje su važne za kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta. Vučić je u obraćanju austrijskim investitorima, objasnio da Srbiji predstoje značajne i velike strukturne reforme, ukazujući da će u roku od mesec i po dana biti usvojeni novi zakoni o radu, privatizaciji, stečaj i izdavanju dozvola, koji su važni za stvaranje dobrog poslovnog ambijenta. Potrudili smo se da napravimo najbolji podsticajni paket za sve koji žele da ulažu u Srbiju, sa poreskim olakšicama, poručio je Vučić. On je objasnio da ako jedno preduzeće dođe u Srbiju i zaposli 10 ljudi, prema zakonu koji će stupiti na snagu od 1. jula, država preuzima poreze i doprinose za sedam radnika, dok će preduzeće plaćati samo za tri.

Reformama do povoljnijeg poslovnog ambijenta u SrbijiPredsednik Vlade Republike Srbije Aleksandar Vučić istakao je u Beču, na biznis forumu "Poslovni most", u organizaciji Senata privrede Austrije i Srbije, da Vlada Srbije ima ambicioznu agendu pred sobom, velike reforme koje su važne za kreiranje povoljnijeg poslovnog ambijenta.

Vučić je u obraćanju austrijskim investitorima, objasnio da Srbiji predstoje značajne i velike strukturne reforme, ukazujući da će u roku od mesec i po dana biti usvojeni novi zakoni o radu, privatizaciji, stečaj i izdavanju dozvola, koji su važni za stvaranje dobrog poslovnog ambijenta.

Potrudili smo se da napravimo najbolji podsticajni paket za sve koji žele da ulažu u Srbiju, sa poreskim olakšicama, poručio je Vučić.

On je objasnio da ako jedno preduzeće dođe u Srbiju i zaposli 10 ljudi, prema zakonu koji će stupiti na snagu od 1. jula, država preuzima poreze i doprinose za sedam radnika, dok će preduzeće plaćati samo za tri.

Ukoliko se zaposli 100 radnika preduzeće će imati samo teret od 25 odsto, a ostatak preuzima država. Ova fiskalno neutralna mera treba da podstakne veće zapošljavanje, naglasio je Vučić.

Predsednik Vlade je kao veliku prednost Srbije naveo sporazume o slobodnoj trgovini kako sa Rusijom, tako i drugim zemljama, kao što su Turska i Kazahstan, čime Srbija postaje interesantnija za one koji žele da šire svoju poslovnu mrežu.

Srbija je opredeljena za evropski put, rekao je Vučić dodajući da su pred Srbijom teške mere fiskalne konsolidacije, ukazujući da će morati da se smanji fiskalni deficit i javni dug.

On je naveo da je cilj Vlade da obavi sve poslove u vezi pristupanja EU do 2019. godine.

Srbija je, kako je istakao predsednik Vlade, po prvi put postala najveća ekonomija na zapadnom Balkanu.

Vučić je naglasio da Srbija želi bližu i tešnju saradnju sa Austrijom i izrazio uverenje da ćemo pripadati istoj zoni uticaja i podsetio da je Austrija najveći investitor, ali da bi robna razmena mogla biti na većem nivou.

Ministar finansija u Vladi Srbije Lazar Krstić rekao je da je u današnjim razgovorima sa obe strane konstatovano da je potencijal saradnje daleko veći od postojećeg.

Krstić je naglasio da je plan Vlade Srbije jasan što omogućava stranim investitorima da planiraju i prepoznaju održivost razvojnog plana srpske privrede.

Naš cilj je da stabilizujemo javni dug i preokrenemo njegovu putanju do kraja mandata i smanjimo deficit na evropski standard, objasnio je Krstić.

Zakon o radu, prema njegovim rečima, biće najbolji za biznis na zapadnom Balkanu.

Takođe, ministar finansija je istakao da će se Vlada efikasno odnositi prema problemu preduzeća u restruktuiranju koja predstavljaju veliki izazov za konkurentnost.

Plan je da se na kraju godine stvori potpuno drugačije okruženje za poslovanje u Srbiji, poručio je Krstić pozivajući predzetnike da investiraju u Srbiju.

On je izrazio uverenje da je budućnost Srbije upravo u malim i srednjim preduzećima izvozno orijentisanim prema EU, ali i prema Rusiji, Turskoj i drugim destinacijama.

Srbija sa svim merama, koje su u planu, može da bude nosilac ekonomskih reformi na celom Balkanu i regionalnih projekata koje će biti osnov za više povezivanja nego što podrazumeva CEFTA sporazum, i tako obezbedi temelj stabilnosti, naveo je Krstić.

Predsednik Upravnog odbora Senata privrede Srbije Ivan Gros izrazio je uverenje da će Vlada Srbije posebnu pažnju posvetiti srednjim i malim preduzećima jer ona podstiču privredu, dok je predsednik Senata privrede Austrije Erhard Busek rekao da je spremnost Austrije da pomogne Srbiji ogromna.

Ne radi se samo o pomoći u nepogodama, već i u vezi saradnje i investicija. Srbija predstavlja veliku šansu za privredu Austrije, istakao je Busek i naglasio da je jugoistočna Evropa postala stabilan deo Evrope jer političari i građani tih zemalja žele da napreduju i to jasno pokazuju, a razvoj privrede je preduslov za političku stabilnost.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik