Revidirani rezultati obračuna kvartalnog BDP

Bez autora
Nov 30 2014

Republički zavod za statistiku objavio je danas revidirane rezultate obračuna kvartalnog bruto domaćeg proizvoda, pri čemu je obračun izvršen prema proizvodnom i rashodnom pristupu, u tekućim i stalnim cenama.U saopštenju se navodi da je revizija kvartalnih podataka urađena u skladu sa revidiranim godišnjim podacima u tekućim i stalnim cenama zbog prelaska na novu metodologiju nacionalnih računa – ESA 2010, kao i zbog promene metoda obračuna u stalnim cenama.

Revidirani rezultati obračuna kvartalnog BDPRepublički zavod za statistiku objavio je danas revidirane rezultate obračuna kvartalnog bruto domaćeg proizvoda, pri čemu je obračun izvršen prema proizvodnom i rashodnom pristupu, u tekućim i stalnim cenama.

U saopštenju se navodi da je revizija kvartalnih podataka urađena u skladu sa revidiranim godišnjim podacima u tekućim i stalnim cenama zbog prelaska na novu metodologiju nacionalnih računa – ESA 2010, kao i zbog promene metoda obračuna u stalnim cenama.

Realni pad BDP u drugom kvartalu 2014. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio je 1,3 odsto, dok je u trećem kvartalu ove godine, u odnosu na isti period prethodne godine, iznosio 3,6 odsto.

Desezonirana serija podataka pokazuje pad BDP u drugom kvartalu 2014. godine od 1,1 odsto u odnosu na prethodni kvartal, a u trećem kvartalu 2014. godine 1,1 odsto u poređenju sa prethodnim kvartalom.

Posmatrano po delatnostima, u trećem kvartalu 2014. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, značajan realni pad bruto dodate vrednosti zabeležen je u sektoru industrije i snabdevanja vodom i upravljanja otpadnim vodama 11,9 odsto, sektoru građevinarstva 6,4 odsto i sektoru finansijskih delatnosti i delatnosti osiguranja 3 odsto.

Rast bruto dodate vrednosti registrovan je u sektoru informisanja i komunikacija 3,2 odsto.

Posmatrano po agregatima upotrebe BDP, u trećem kvartalu 2014. godine, u odnosu na isti period prethodne godine, svi agregati, osim uvoza robe i usluga, pokazuju realan pad.

Realan pad je konstatovan kod sledećih agregata: izdaci za finalnu potrošnju domaćinstava 1,2 odsto, izdaci za finalnu potrošnju neprofitnih institucija koje pružaju usluge domaćinstvima (NPID) 0,4 odsto, izdaci za finalnu potrošnju države 1,6 odsto, bruto investicije u osnovne fondove 7,6 odsto i izvoz robe i usluga 5,7 odsto.

Uvoz robe i usluga realno je porastao za 1,9 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik