Saradnja AP Vojvodine i Regiona Kirovohrad iz Ukrajine

Bez autora
May 19 2011

U Skupštini AP Vojvodine danas je svečano potpisan Protokol o namerama između Regiona Kirovohrad iz Ukrajine i Autonomne Pokrajine Vojvodine. Protokol su potpisali predsednik Oblasnog veća Kirovohrada Mikola Kovaljčuk i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Martin Zloh, u prisustvu političkih zvaničnika tog regiona i potpredsednika vojvođanskog parlamenta Siniše Lazića i Igora Mirovića i sekretara Skupštine Milorada Gašića. Potpisani Sporazum predstavlja okvir buduće saradnje, koji će omogućiti svim zainteresovanim stranama sa teritorije dve regije da se brže i lakše povezuju i sarađuju. Uspostavljanjem institucionalne saradnje, dve regije vrlo brzo će imati značajne koristi. U skladu sa svojim nadležnostima obe strane saglasne su da intenziviraju osnove za zajedničke aktivnosti u cilju društvenog i privrednog razvoja ovih regija.

Potpisan Protokol o namerama između AP Vojvodine i Regiona Kirovohrad iz UkrajineU Skupštini AP Vojvodine danas je svečano potpisan Protokol o namerama između Regiona Kirovohrad iz Ukrajine i Autonomne Pokrajine Vojvodine.

Protokol su potpisali predsednik Oblasnog veća Kirovohrada Mikola Kovaljčuk i potpredsednik Skupštine AP Vojvodine Martin Zloh, u prisustvu političkih zvaničnika tog regiona i potpredsednika vojvođanskog parlamenta Siniše Lazića i Igora Mirovića i sekretara Skupštine Milorada Gašića.

Potpisani Sporazum predstavlja okvir buduće saradnje, koji će omogućiti svim zainteresovanim stranama sa teritorije dve regije da se brže i lakše povezuju i sarađuju. Uspostavljanjem institucionalne saradnje, dve regije vrlo brzo će imati značajne koristi.

U skladu sa svojim nadležnostima obe strane saglasne su da intenziviraju osnove za zajedničke aktivnosti u cilju društvenog i privrednog razvoja ovih regija. S obzirom na to da su obe regije članice Skupštine evropskih regiona (AER), predlaže se i nastavak zajedničkog delovanja kroz AER i sa drugim članicama, kao i ostvarivanje zajedničkih projekata od posebnog interesa za obe strane. Obe strane su se obavezale da će poštovati odgovarajuću nacionalnu legislativu, kao i zakone i norme međunarodnog prava, posebno međunarodne ugovore i sporazume između Republike Srbije i Republike Ukrajine.

Ovim protokolom o namerama, konkretnije su određeni oblici saradnje u oblastima promovisanja privredne i trgovinske razmene, turizma, naročito zdravstvenog, kroz realizaciju zajedničkih programa, posebno banjskog turizma, kroz razmenu stručnjaka i korisnika usluga, promovisanja nauke kroz uspostavaljanje saradnje univerziteta, istraživačkih centara i drugih institucija, zatim, podsticanje kontakata kulturnih institucija obe regije, kao i podsticanje saradnje i povezivanja zajednica pripadnika nacionalnih manjina u realizaciji određenih programa i projekata vezanih za matičnu zemlju. Takođe, predviđeno je i formiranje različitih mešovitih radnih grupa sa zadatkom pripreme i predlaganja projekta iz navedenih oblasti.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik