Saradnja javnog i privatnog sektora za bolji biznis

Bez autora
Nov 14 2013

Visoke i neujednačene lokalne komunalne takse, prisustvo sukoba nadležnosti između lokalnih i državnih organa, zatim selektivna naplata taksi, prisustvo visokog nivoa sive ekonomije i spora administracija, neke su od biznis barijera na koje upozorava Montenegro biznis alijansa. Iz te organizacije su saopštili da se privatni sektor u Crnoj Gori suočava još i sa dugim rokovima raznih dozvola, nedovoljnom profesionalnošću pojedinih zaposlenih, selektivnošću kod postavljanja privremenih objekata kao i sa nedostatkom radne snage za izgradnju objekata.

Saradnja javnog i privatnog sektora za bolji biznisVisoke i neujednačene lokalne komunalne takse, prisustvo sukoba nadležnosti između lokalnih i državnih organa, zatim selektivna naplata taksi, prisustvo visokog nivoa sive ekonomije i spora administracija, neke su od biznis barijera na koje upozorava Montenegro biznis alijansa.

Iz te organizacije su saopštili da se privatni sektor u Crnoj Gori suočava još i sa dugim rokovima raznih dozvola, nedovoljnom profesionalnošću pojedinih zaposlenih, selektivnošću kod postavljanja privremenih objekata kao i sa nedostatkom radne snage za izgradnju objekata.

„Jer smatraju da kod nas ne postoji građevinska radna snaga kao što su tesar, zidar, armirač, betonirac. S tim u vezi je i problem prijave stranog radnika za što je potrebno 30 do 40 dana da bi se sve procedure okončale“, navodi se u saopštenju MBA dodajući da je problem i nedovoljna usaglašenost propisa na lokalnom nivou sa propisima na nivou države.

Iz MBA kažu da su ljudi iz biznisa, razgovarajući sa njima ukazali na svakodnevne probleme i dali konkretne predloge kako bi im se olakšao posao.

„Istakli su kao problem i zabranu radova zbog turističke sezone, dakle u vrijeme najpovoljnije za građevinske aktivnosti. Smatraju da bi ovaj period trebalo skratiti na jul i avgust.“

Iz MBA su kazali da je za rješđenje problema nužno jačanje Zato saradnje javnog sektora i poslovnih asocijacija koje predstavljaju privatni sektor.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik