Saradnja Srpske i Rusije poboljšana u svim oblastima

Bez autora
Jun 22 2014

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić zahvalio je danas ruskom ambasadoru u BiH Aleksandru Bocan-Harčenku za višegodišnju saradnju, ističući da je u njegovom mandatu saradnja između Ruske Federacije i Republike Srpske proširena u svim oblastima. Ambasador Rusije jedan je od izvanrednih poznavalaca prilika u BiH u čije smo se mišljenje i stav uvijek mogli pouzdati, u smislu vrlo racionalne i kvalitetne procjene, rekao je Radojičić novinarima nakon što je u oproštajnu posjetu primio Harčenka. On je istakao da je saradnja Srpske i Ruske Federacije proširena kako na ekonomskom, tako i na političkom planu, uključujući i parlamentarnu saradnju.

Saradnja Srpske i Rusije poboljšana u svim oblastimaPredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Igor Radojičić zahvalio je danas ruskom ambasadoru u BiH Aleksandru Bocan-Harčenku za višegodišnju saradnju, ističući da je u njegovom mandatu saradnja između Ruske Federacije i Republike Srpske proširena u svim oblastima.

"Ambasador Rusije jedan je od izvanrednih poznavalaca prilika u BiH u čije smo se mišljenje i stav uvijek mogli pouzdati, u smislu vrlo racionalne i kvalitetne procjene", rekao je Radojičić novinarima nakon što je u oproštajnu posjetu primio Harčenka.

On je istakao da je saradnja Srpske i Ruske Federacije proširena kako na ekonomskom, tako i na političkom planu, uključujući i parlamentarnu saradnju.

"Odnosi sa ruskom Dumom i Savjetom Federacije svih ovih godina razvijani su nizom međusobnih susreta, i ovdje i u Moskvi, i dio su ukupnih političkih odnosa između Ruske Federacije i Republike Srpske", rekao je Radojičić.

On je podsjetio da su više puta U Srpsku dolazile parlamentarne delegacije Ruske Federacije, navodeći da je potpredsjednik Savjeta Federacije Aleksandar Toršin "parlamentarni prijatelj Srpske".

"Imao sam priliku nekoliko puta boraviti u Moskvi, u oba doma ruskog parlamenta i parlamentarna komunikacija je svih ovih godina trajala, između ostalog, zahvaljujući ambasadoru Harčenku", rekaoje Radojičić.

On je istakao da je Ruska Federacija imala principijelan stav svih ovih godina i u Savjetu za provođenje mira, kada je riječ o osnovnom Dejtonskom sporazumu i onome što su unutrašnji odnosi u BiH.

"Na ekonomskom planu svjedočili smo nizu novih ruskih investicija u BiH, bilo da je riječ o bankarskom sektoru, naftnoj industriji i industrijskim sektorima ili o projektu gasifikacije vezano za `Južni tok`, tako da su tu potencijali izuzetno veliki i mnogo toga je urađeno u ovom periodu", rekao je Radojičić.

On je ponovio da je Republika Srpska zahvalna ambasadoru Harčenku za njegov  lični doprinos razvoju ovih odnosa. "Vjerujemo da će i u narednom periodu odnosi Ruske Federacije i Republike Srpske biti prijateljski i svestrani na obostrano zadovoljstvo", zaključio je Radojičić.

Ambasador Ruske Federacije u BiH zahvalio je predsjedniku Narodne skupštine Srpske, u svoje ime i u ime rukovodstva parlamenta Rusije, za doprinos razvoju bilateralnih odnosa.

"Parlamentarna dimenzija koju smo uspjeli napraviti postala je prepoznatljiva u našim odnosima i što je najvažnije ona ima i veliki samostalni značaj u političkom smislu, ali i pravi i veliki doprinos za razvoj privrednih odnosa i u drugim sferama naše bilaterarne saradnje", rekao je Harčenko.

On je naveo da je od prvog dana u kontaktu sa predsjednikom Narodne skupštine Republike Srpske i da su uvijek imali plodnu razmjenu mišljenja o primjeni Dejtonskog sporazuma i pitanjima koja su agenda Savjeta za provođenje mira u BiH.

"Uspjeli smo učiniti neke akcije da ne dođe do nametanja odluka ili poništavanja zakona koje je usvojila Narodna skupština Republike Srpske", rekao je Harčenko i dodao da saradnja ima veliki značaj u smislu strategijske linije Rusije koja je jedinstvena sa Republikom Srpskom kada je riječ o pitanju zatvaranja OHR-a.

On je dodao da je današnji sastanak formalno oproštajni, ali da je na njemu, suštinski u smislu sadržaja i suštine razgovarano o budućim kontaktima i saradnji, koji će biti nastavljeni.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik