Saradnja Vlade FBiH s EBRD-om izuzetno uspješna

Bez autora
Nov 23 2014

Premijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), na čelu s novoimenovanim direktorom za Zapadni Balkan Holgerom Muentom, a u kojoj je bio i direktor predstavničke kancelarije ove finansijske institucije u BiH Ian Brown sa saradnicima.Sastanku su prisutvovali i federalni ministar finansija Ante Krajina, te direktori javnih preduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić i Ceste FBiH Filip Vujeva.

Saradnja Vlade FBiH s EBRD-om izuzetno uspješnaPremijer Federacije BiH Nermin Nikšić primio je danas u sjedištu Vlade FBiH u Sarajevu delegaciju Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), na čelu s novoimenovanim direktorom za Zapadni Balkan Holgerom Muentom, a u kojoj je bio i direktor predstavničke kancelarije ove finansijske institucije u BiH Ian Brown sa saradnicima.

Sastanku su prisutvovali i federalni ministar finansija Ante Krajina, te direktori javnih preduzeća Autoceste FBiH Ensad Karić i Ceste FBiH Filip Vujeva.

Ocijenivši da je dosadašnja saradnja Vlade FBiH s Evropskom bankom za obnovu i razvoj bila izuzetno uspješna, Nikšić je izrazio nadu da će se ona nastaviti i na novim projektima u budućnosti, na planu kreditiranja u javnom, ali i privatnom sektoru.

- Drago mi je da je vaše iskustvo s EBRD-om pozitivno i nadam se da će se saradnja nastaviti na obostrano zadovoljstvo. Tu posebno mislim na njeno širenje u podsticanju kreditiranja u privatnom sektoru, posebno malih i srednjih preduzeća - rekao je Muent.

Istaknuto je da je Javno preduzeće Autoceste Federacije BiH najveći korisnik sredstava EBRD-a i da je dosadašnja saradnja bila izuzetno uspješna, što je rezultiralo izgradnjom novih dionica autoceste na Koridoru 5-C, čime je znatno poboljšana transportna povezanost u BiH.

Naglašeno je i da se pripremaju novi projekti, kako na bazi suradnje s EBRD-om, tako i na davanju koncesija za izgradnju najznačajnijeg cestovnog projekta u Bosni i Hercegovini.

Rehabilitacija i poboljšanje cestovnih pravaca u Federaciji BiH su u fokusu planova JP Ceste FBiH, u čemu, kako je naglasio Vujeva, veliki dio otpada na njihovu sanaciju nakon katastrofalnih poplava u maju ove godine. Na tom planu su već ostvareni značajni kontakti sa EBRD-om.

Obje delegacije suglasne su da saradnju treba nastaviti, te intenzivirati aktivnosti na tom planu, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik