Šest stvari koje bi trebalo da znate o DFC-u

Bez autora
Sep 22 2020

Sporazumom koji je nedavno potpisan u Vašingtonu, planirano je da se u Beogradu otvori kancelarija Američkog fonda za razvoj (DFC). Srpski zvaničnici saglasni su u oceni da je to veoma važno za našu zemlju, ali i za ceo region. Ovo je šest stvari koje bi trebalo da znate o DFC-u.

Šta je DFC?

Američki fond za razvoj je američka razvojna banka. Uspostavljena je usvajanjem Zakona o boljoj upotrebi investicionih zajmova za razvoj oktobra 2018. godine. DFC je naslednik moćnog OPIK-a, državne agencije SAD koja postoji od 1971. i formirana je za podršku privatnog sektora u Americi i u zemljama u razvoju.

DFC ključ za protivtežu Kini

DFC čini Ameriku jačim i konkurentnijim liderom na globalnoj sceni. Smatra se najznačajnijom promenom sistema inostrane pomoći Amerike u ovom veku i ključnim oruđem za protivtežu Kini.

Finansijski kapacitet 60 milijardi dolara

Nove razvojne mogućnosti uključuju veći finansijski kapacitet u iznosu od 60 milijardi dolara, za razliku od 29 milijardi dolara OPIK-a. Povećan je naglasak na međuagencijskoj saradnji. DFC omogućava veću fleksibilnost kompanijama koje nisu iz SAD, kao i davanje zajmova i garancija u lokalnoj valuti kako bi se investitori zaštitili od rizika promene valute.

Gde ulaže DFC?

Američki fond za razvoj ulaže u oblasti kao što su energetika, zdravstvo, infrastrutura i tehnologija. Takođe obezbeđuje sredstva za razvoj malih preduzeća. Posebno podstiče razvoj ženskog preduzetništva.

Poštovanje strogih standarda

Projekti DCF-a moraju proći stroge finansijske, ekološke i socijalne analize uticaja kako bi se osiguralo da ispunjavaju međunarodno priznate standarde. Tokom svojih projekata vodi računa i o poštovanju ljudskih prava i prava radnika.

Šta će raditi DFC u Srbiji?

Prema sporazumu koji je nedavno potpisan u Vašingtonu, planirano je da se deo investicija van Amerike, plasira u naš region. Razmišlja se o gradnji još jednog auto-puta od Bujanovca, preko Gnjilana do Štrpca, kao i gradnji pruge preko Merdara do Prištine.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik