Siva ekonomija glavni problem

Bez autora
Feb 05 2017

Nelojalna konkurencija iz sive zone glavna je rpepreka za poslovanje crnogorskih firmi, pokazali su rezultati Istraživanja poslovnog okruženja i učinka preduzeća (BEEPS), koje je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD). Istraživanje je sprovedeno na 1,8 hiljada vlasnika preduzeća i senior menadžera na zapadnom Balkanu, u cilju pronalaženja veze između performansi firmi i uočenih prepreka za poslovanje. Ustanovili smo da je nelojalna konkurencija iz neformalnog sektora glavna briga, iako druge prepreke takođe negativno utiču na rezultate poslovanja. Dokument ukazuje na potrebu da se treba rigoroznije uhvatiti u koštac sa svim vrstama sive ekonomije, ne samo u kontekstu nelojalne konkurencije, već i u cilju održivosti javnih finansija, poručili su iz EBRD-a.

Siva ekonomija glavni problemNelojalna konkurencija iz sive zone glavna je rpepreka za poslovanje crnogorskih firmi, pokazali su rezultati Istraživanja poslovnog okruženja i učinka preduzeća (BEEPS), koje je sprovela Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD).

Istraživanje je sprovedeno na 1,8 hiljada vlasnika preduzeća i senior menadžera na zapadnom Balkanu, u cilju pronalaženja veze između performansi firmi i uočenih prepreka za poslovanje, pišu Vijesti.

"Ustanovili smo da je nelojalna konkurencija iz neformalnog sektora glavna briga, iako druge prepreke takođe negativno utiču na rezultate poslovanja. Dokument ukazuje na potrebu da se treba rigoroznije uhvatiti u koštac sa svim vrstama sive ekonomije, ne samo u kontekstu nelojalne konkurencije, već i u cilju održivosti javnih finansija", poručili su iz EBRD-a.

Da je nelojalna konkurencija iz sive zone glavna prepreka za njihovo polosvanje, smatra 11,2 odsto crnogorskih menadžera, dok je njih 8,7 odsto navelo da su im prepreka poreske stope.

 "Crnogorske firme prijavile su poreske stope kao veliki problem, možda kao rezultat povećanja poreza na dodatu vrijednost (PDV) sa 17 na 19 odsto, kao i uvođenje kriznog poreza na zarade iznad prosjeka", navodi se u istraživanju.

Kao treću prepreku za poslovanje crnogorski menadžeri, odnosno 7,6 odsto ispitanika, naveli su pristup finansiranju.

"Pristup finansijama je u prosjeku, jedna od najvećih prepreka u regionu sa 12,7 odsto. Glavni problem je obeshrabrujuće visok nivo kamatnih stopa. Međutim, kamatne stope su pale u cijelom regionu, od kada je istraživanje sprovedeno i zato može biti slučaj da je pristup finansijama sada manji problem nego ranije", kazali su iz EBRD-a.

Među velikim preprekama za poslovanje crnogorskih preduzeća je i struja, kriminal i krađe i korupcija.

Istraživanje je pokazalo da kompanije u balkanskim zemljama gube 13,2 odsto njihove godišnje prodaje zbog četiri prepreke - kriminal, problemi sa električnom energijom, slaba transportna infrastruktura i korupcija.

Crnogorske firme najviše gube zbog poreskih stopa 3,39 odsto, konkurencije iz neformalnog sektora 3,22 odsto, struje 2,73 odsto, neporeske administracije 2,18 odsto i pristupa finansijama 1,58 odsto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik