Skandinavija i Njemačka otvaraju tržište rada Hrvatima

Bez autora
Jun 14 2015

Dvije godine nakon ulaska u Europsku uniju čini se da će od 13 zemalja koje su dosad Hrvatima zatvorile tržište rada, tu zabranu ukinuti Njemačka i skandinavske zemlje, rekla je potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u televizijskom intervjuu emitiranom u petak. Analize su pokazale da sloboda kretanja radnika iz Hrvatske nema nikakva utjecaja na gospodarstva tih zemalja, a neke od njih zabranu neće ukinuti iz svojih domaćih razloga, rekla je Pusić koja je u intervjuu govorila i o sporu hrvatske i mađarske naftne tvrtke, sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD-om i svojoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a. Kad je Hrvatska 1. srpnja 2013. ušla u EU, 14 članica dopustilo je slobodno zapošljavanje Hrvata, a ostale su zabranile na dvije godine. Zabranu smiju produljiti još dvaput po tri godine, a nakon sedam godina tržište rada EU-a mora se posve otvoriti građanima RH. Po riječima Vesne Pusić, čini se da će zabranu na iduće tri godine zadržati Nizozemska, Austrija i Slovenija.

Skandinavija i Njemačka otvaraju tržište rada HrvatimaDvije godine nakon ulaska u Europsku uniju čini se da će od 13 zemalja koje su dosad Hrvatima zatvorile tržište rada, tu zabranu ukinuti Njemačka i skandinavske zemlje, rekla je potpredsjednica vlade i ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić u televizijskom intervjuu emitiranom u petak.

"Analize su pokazale da sloboda kretanja radnika iz Hrvatske nema nikakva utjecaja na gospodarstva tih zemalja, a neke od njih zabranu neće ukinuti iz svojih domaćih razloga", rekla je Pusić koja je u intervjuu govorila i o sporu hrvatske i mađarske naftne tvrtke, sporazumu o slobodnoj trgovini sa SAD-om i svojoj kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a.

Kad je Hrvatska 1. srpnja 2013. ušla u EU, 14 članica dopustilo je slobodno zapošljavanje Hrvata, a ostale su zabranile na dvije godine. Zabranu smiju produljiti još dvaput po tri godine, a nakon sedam godina tržište rada EU-a mora se posve otvoriti građanima RH.

Po riječima Vesne Pusić, čini se da će zabranu na iduće tri godine zadržati Nizozemska, Austrija i Slovenija.

Hrvatski građani u inozemstvo ne idu tražiti socijalnu pomoć nego raditi, istaknula je ministrica Pusić.

Hrvatskoj slobodna trgovina uvijek i samo koristi

Hrvatska vlada naručila je analizu učinka predloženog sporazuma o slobodnoj trgovini između Europske unije i Sjedinjenih Država (TTIP) na hrvatsko gospodarstvo, rekla je Pusić u vezi sporazuma koji izaziva zabrinutost dijela europskih građana.

Rezultati te analize bit će podastrti javnosti vjerojatno u rujnu, ali bit će to privremene informacije jer se ne zna što će u vezi s TTIP-om biti usvojeno, objasnila je.

Zagovornici TTIP-a tvrde da mu je namjera osigurati gospodarski rast, a protivnici kažu da će dodatno povećati moć krupnoga kapitala. Hrvatski je premijer Zoran Milanović u srijedu u Bruxellesu rekao kako se zemlja ne treba bojati TTIP-a o kojem pregovaraju EU i SAD, ali da to u ovome trenutku uopće nije hrvatski problem.

"Hrvatskoj slobodna trgovina uvijek i samo koristi", a vlada će se založiti za sklapanje tzv. mješovitoga ugovora, rekla je i najavila "Mi ćemo se zalagati za tzv. mješoviti ugovor koji će se, kad bude gotov, potvrđivati u parlamentu svake zemlje".

Spor naftnih kompanija INA-e i MOL-a

Spor naftnih kompanija INA-e i MOL-a pogoršao je hrvatsko-mađarske odnose, a dvije su zemlje upućene jedna na drugu i moraju imati i razvijati dobre odnose, "uključujući i energetiku", rekla je ministrica Pusić.

"Želimo li energetsku neovisnost na duži rok, i tu smo upućeni jedni na druge", ocijenila je Pusić nekoliko dana pošto je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak (HNS) poslao MOL-u prijedlog novog međudioničarskog ugovora za INA-a kojim traži povratak na stanje iz 2003.

"Dvije međunarodne arbitraže s MOL-om bliže se kraju", rekla je Pusić i dodala da su "hrvatski sudovi presudili da je ugovor nastao temeljem korupcije i tu nešto treba mijenjati. Ivo Sanader zbog toga sjedi u zatvoru".

"Zato smo predložili promjenu dioničarskog ugovora kako bi ti odnosi postali bliže onomu što stvarno jesu", rekla je te istaknula "Zato je imperativ razriješiti taj 'kamen u cipeli' koji se zove INA-MOL".

Podrška predsjednice Republike i premijera kandidaturi za glavnu tajnicu UN-a

U nakani da se kandidira za mjesto glavne tajnice Ujedinjenih naroda, rekla je, ima potporu predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i premijera Zorana Milanovića, ali ne kani dati ostavku na čelno mjesto stranke.

"Nikada neću podnijeti ostavku na mjesto predsjednice HNS-a, to apsolutno ne dolazi u obzir", rekla je.

Nakon parlamentarnih izbora u stranci je izborni sabor, objasnila je Pusić i dodala kako se nada da će na "na tom saboru srednja generacija preuzeti stranku, da se ja neću morati kandidirati".

Šefica hrvatske diplomacije rekla je u intervju da Hrvatska ne razmišlja ni o kakvoj vojnoj akciji protiv snaga Islamske države, ali surađuje s iračkim vlastima i kani obučavati i iračke vojnike i kurdske pešmerge za tu borbu.

"Nema borbenih misija, ali treninga da", kazala je.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik