Skupština raspravlja o zakonu o platama u javnom sektoru

Bez autora
Feb 28 2016

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da će poslanici Skupštine Srbije započeti novu vanrednu sednicu, na kojoj će razmatrati Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, a na dnevnom redu je i Predlog zakona o opštem upravnom postupku.U saopštenju se navodi da Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru obuhvata oko 500.000 građana kojima je država poslodavac, a predviđa da se sve zarade obračunavaju na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata, kako bi se ostvario princip "jednaka plata za jednak rad".

Skupština raspravlja o zakonu o platama u javnom sektoruMinistarstvo državne uprave i lokalne samouprave Vlade Republike Srbije saopštilo je da će poslanici Skupštine Srbije započeti novu vanrednu sednicu, na kojoj će razmatrati Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru, a na dnevnom redu je i Predlog zakona o opštem upravnom postupku.

U saopštenju se navodi da Predlog zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru obuhvata oko 500.000 građana kojima je država poslodavac, a predviđa da se sve zarade obračunavaju na osnovu istih elemenata, iste osnovice i jedinstvene matrice raspona koeficijenata, kako bi se ostvario princip "jednaka plata za jednak rad".

Za ceo javni sektor će biti utvrđena jedinstvena osnovica i to zakonom o budžetu za svaku godinu, ali i uz prethodno pribavljeno mišljenje Socijalno-ekonomskog saveta.

Više informacija o Predlogu zakona o sistemu plata zaposlenih u javnom sektoru može se pronaći na linku www.mduls.gov.rs.

Kada je reč o Predlogu zakona o opštem upravnom postupku, predložena rešenja podrazumevaju da državni organi i organi lokalne samouprave više neće od građana moći da traže da donose dokumenta iz službenih evidencija, kao što su uverenja i razni izvodi, jer će tu obavezu imati organi i to po službenoj dužnosti.

Predlog zakona sadrži odredbu o razmeni podataka iz službene evidencije, koja se podiže na nivo načela, što će u svakodnevnom životu značiti da državni organi i organi lokalne samouprave više neće moći da od građana, pozivajući se na pojedine zakone i odredbe, traže da donose dokumenta iz službenih evidencija.

Službenici koji postupaju u upravnom postupku biće u obavezi da po zahtevu građana pribave podatake upravo iz tih evidencija i to po službenoj dužnosti.

Građani će, kada zakon bude usvojen, biti oslobođeni plaćanja takse za te podatke, čime štede i vreme i novac.

Puna primena tog zakona planirana je od jula iduće godine, a primena pojedinih odredaba počeće za 90 dana od usvajanja u parlamentu.

Više informacija o Predlogu zakona o opštem upravnom postupku može se pronaći na linku www.mduls.gov.rs.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik