Slobodno tržište kao stil poslovanja

Bez autora
Sep 25 2013

Crna Gora sve više prihvata slobodu protoka robe kao stil poslovanja, koji je stub slobodnog evropskog tržišta, ocijenjeno je na radionici u Tivtu na kojoj su učestvovali eksperti iz Crne Gore, Slovenije i Hrvatske. Tema radionice je bila „Analiza stanja usaglašenosti crnogorskog zakonodavstva na području slobodnog protoka roba“ i okruglog stola „Predlog Strategije slobodnog protoka roba“. Uskoro se očekuje dobijanje zvaničnog izvještaja sa skrininga za poglavlje 1 koji može da sadrži određena mjerila za otvaranje poglavlja zbog čega su radionica i okrugli sto imali za cilj da prikažu trenutno stanje usaglašenosti crnogorskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u poglavlju 1 i da sesagleda koje su naše obaveze po pitanju daljeg procesa harmonizacije zakonodavstva, jačanje administrativnih kapaciteta i unapređenje budućih aktivnosti koordinacije u okviru poglavlja 1.

Slobodno tržište kao stil poslovanjaCrna Gora sve više prihvata slobodu protoka robe kao stil poslovanja, koji je stub slobodnog evropskog tržišta, ocijenjeno je na radionici u Tivtu na kojoj su učestvovali eksperti iz Crne Gore, Slovenije i Hrvatske.

Tema radionice je bila „Analiza stanja usaglašenosti crnogorskog zakonodavstva na području slobodnog protoka roba“ i okruglog stola „Predlog Strategije slobodnog protoka roba“.

- Uskoro očekujemo dobijanje zvaničnog izvještaja sa skrininga za poglavlje 1 koji može da sadrži određena mjerila za otvaranje poglavlja zbog čega su radionica i okrugli sto imali za cilj da prikažu trenutno stanje usaglašenosti crnogorskog zakonodavstva sa pravnom tekovinom EU u poglavlju 1 i da sagledamo koje su naše obaveze po pitanju daljeg procesa harmonizacije zakonodavstva, jačanje administrativnih kapaciteta i unapređenje budućih aktivnosti koordinacije u okviru poglavlja 1 – kazala je pomoćnica ministra ekonomije Crne Gore Nina Vujošević naglasivši da organizovanje ovakvih skupova ima veliku važnost u pristupnim pregovorima Crne Gore sa EU.

Vitomir Fister, vođa projekta DQIM – Razvoj infrastrukture kvaliteta i metrologije u Crnoj Gori i infrastruktura kvaliteta, kaže da je cilj da obezbijedi slobodan protok robe, ali uz osiguranje bezbjednosti proizvoda.

- Koliko sam gledao posljednji izvještaj Evropske komisije, Crna Gora je na dobrom putu, ali predstoji još puno posla da bi se dostigao stepen potpune usaglašenosti koji bi omogućio vašim pregovaračima da zatvore poglavlje – slobodan protok roba – naglasio je Fišer.

Radionica i okrugli sto organizovani su kao dio aktivnosti koje su predviđene u okviru IPA projekta 2011. „Jačanje infrastrukture kvaliteta i metrologije u CG“, koji je počeo sa implementacijom u martu ove godine, a potrajaće 24 mjeseca.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik