Slovenci za još tješnje povezivanje s Njemačkom

Bez autora
Aug 29 2011

Svaki peti euro što ga slovenska poduzeća zarade izvozom dolazi iz Njemačke, no većina Slovenaca sklona je još tješnjem ekonomskom povezivanju sa zemljom koja uz Francusku predvodi promjene u Europskoj uniji i euro-zoni. Slovenski izvoz u Njemačku lani je iznosio više od 3,5 milijardi eura, no samo 28 posto od ukupno 400 ispitanika u anketi vodećeg slovenskog dnevnika to je ocijenilo kao zadovoljavajuće, dok je 56 posto za daljnje jačanje gospodarskih veza s najjačim gospodarstvom u Europskoj uniji. Istodobno, 67 posto sudionika ankete navelo je da manjinska vlada premijera Boruta Pahora, koju idućeg mjeseca u parlamentu čeka glasovanje o povjerenju, neće biti uspješna u provođenju tzv. strukturnih reformi koje u Europskoj uniji diktira upravo njemačka kancelarka, te da možda neće ni završiti svoj mandat.

Slovenci za još tješnje povezivanje s NjemačkomSvaki peti euro što ga slovenska poduzeća zarade izvozom dolazi iz Njemačke, no većina Slovenaca sklona je još tješnjem ekonomskom povezivanju sa zemljom koja uz Francusku predvodi promjene u Europskoj uniji i euro-zoni, pokazala je anketa koju uoči posjeta njemačke kancelarke Angele Merkel u ponedjeljak objavilo ljubljansko "Delo".

Slovenski izvoz u Njemačku lani je iznosio više od 3,5 milijardi eura, no samo 28 posto od ukupno 400 ispitanika u anketi vodećeg slovenskog dnevnika to je ocijenilo kao zadovoljavajuće, dok je 56 posto za daljnje jačanje gospodarskih veza s najjačim gospodarstvom u Europskoj uniji.

Istodobno, 67 posto sudionika ankete navelo je da manjinska vlada premijera Boruta Pahora, koju idućeg mjeseca u parlamentu čeka glasovanje o povjerenju, neće biti uspješna u provođenju tzv. strukturnih reformi koje u Europskoj uniji diktira upravo njemačka kancelarka, te da možda neće ni završiti svoj mandat.

Prema istoj anketi, ulogu Angele Merkel u nastojanjima da ojačaju euro i europska konkurentnost s odobravanjem gleda 70 posto Slovenaca, ali ih samo trećina podržava mirovinsku reformu koju je po "njemačkom modelu" želio provesti slovenski premijer, dok većina Slovenaca smatra da do smanjivanja visokog zaduženja i rezanja javnih izdataka može doći na druge načine, a ne produžavanjem radnog staža i životnog vijeka potrebnog za odlazak u mirovinu, pokazala je anketa.

Njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak će boraviti u kraćem "radnom" posjetu Sloveniji. Jedna od tema razgovora bit će dužnička kriza nekih članica Europske monetarne unije te prijedlozi Francuske i Njemačke kako dugoročno osigurati kredibilnost i stabilnost zajedničke europske valute.

Najavljujući njen posjet, Pahor je u četvrtak na konferenciji za novinare rekao da u razgovoru s njemačkom kancelarkom želi doznati kakve se mjere od Slovenije očekuju kako bi ona ostala u "čvrstoj jezgri" 17 članica EU-a koje koriste euro te tako izbjegla perifernu zonu u kojoj su neke države s problemima vezanim za veliki dug i proračunske deficite, poput Grčke i Irske.

Pahor je izjavio da će njegova vlada unatoč sadašnjim političkim teškoćama inzistirati na reformama jer je to "pravi smjer" koji nema alternative.

"Učinit ću sve da Slovenija ostane u skupini naprednijih i ne previše zaduženih država, a ne da se nađe među zemljama koje zbog zaduživanja i rastrošnosti gube ekonomsku suverenost", rekao je Pahor u nedjelju na tradicionalnom godišnjem okupljanju svoje stranke u Opatjem selu blizu Nove Gorice.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik