Slovenija povećala izdanje 30-godišnjih obveznica za 125 milijuna eura

Bez autora
Feb 28 2016

Slovenija je povećala izdanje 30-godišnjih obveznica i u petak je izdala obveznice u vrijednosti 125 milijuna eura, a to je izdanje uslijedilo nakon što je u četvrtak izdala 16-godišnje obveznice u vrijednosti 1,5 milijarde eura. Slovenija je izdanje obveznica koje dospijevaju 2045. godine danas povećala za 125 milijuna eura, čime je ukupna vrijednost tih 30-godišnjih obveznica, zajedno s lanjskom emisijom, povećana na 700 milijuna eura. Kamata na izdane obveznice iznosi 3,125 posto. Sredstva dodatnog izdanja obveznica namijenjena su financiranju proračunskih potreba u ovoj godini.

Slovenija povećala izdanje 30-godišnjih obveznica za 125 milijuna euraSlovenija je povećala izdanje 30-godišnjih obveznica i u petak je izdala obveznice u vrijednosti 125 milijuna eura, a to je izdanje uslijedilo nakon što je u četvrtak izdala 16-godišnje obveznice u vrijednosti 1,5 milijarde eura, objavilo je slovensko Ministarstvo financija.

Slovenija je izdanje obveznica koje dospijevaju 2045. godine danas povećala za 125 milijuna eura, čime je ukupna vrijednost tih 30-godišnjih obveznica, zajedno s lanjskom emisijom, povećana na 700 milijuna eura. Kamata na izdane obveznice iznosi 3,125 posto.

Sredstva dodatnog izdanja obveznica namijenjena su financiranju proračunskih potreba u ovoj godini, navodi Ministarstvo financija. Sloveniji ove godine na naplatu dospijevaju financijske obveze u iznosu od 4,6 milijardi eura, od čega nešto više od 3,5 milijardi glavnice, a ostalo na ime kamata.

Financijski analitičari navode kako će razdoblje do 2020. godine za Sloveniju biti najzahtjevnije do sada kada se radi o servisiranju financijskih obveza.

Prema podacima slovenske središnje banke, ukupni bruto vanjski dug Slovenije u 2015. godini iznosio je 44,723 milijarde eura. Iz državnog proračuna svake godine samo za plaćanje kamata ide više od jedne milijarde eura.    

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik