Slovenija strateški partner

Bez autora
Sep 05 2011

Ekonomski odnosi Crne Gore i Slovenije na kvalitetnom su nivou, što potvrđuju uspješne privatizacije i veliki broj kompanija koje posluju na crnogorskom tržištu. Forum, koji je organizovala Privredna komora u saradnji sa ambasadama dvije zemlje, otvorili su danas u Budvi, predsjednici Crne Gore i Slovenije, Filip Vujanović i Danilo Tirk koji su ocijenili da je to najbolji način za unaprijeđenje inače dobre ekonomske saradnje. Ekonomski odnosi na kvalitetnom su nivou i za Crnu Goru moglo bi se kazati da je Slovenija njen strateški partner. Ovo je jedan od najbrojnih privrednih foruma koji se održava. Forumu prisustvuju brojne kompanije iz Slovenije, a njihove privatizacije u Crnoj Gori veoma su uspješne. Privatizacija hotela Maestral koji je obavila slovenačka kompanija HIT otvorila je prostor daljim privatizacionim procesima hotela u Crnoj Gori. HIT je uložio značajan novac u renoviranje i nove kapicitete hotela koji je postao ponos obje zemlje.

Slovenija strateški partnerEkonomski odnosi Crne Gore i Slovenije na kvalitetnom su nivou, što potvrđuju uspješne privatizacije i veliki broj kompanija koje posluju na crnogorskom tržištu, ocijenjeno je na otvaranju Poslovnog foruma privrednika dvije zemlje.

Forum, koji je organizovala Privredna komora u saradnji sa ambasadama dvije zemlje, otvorili su danas u Budvi, predsjednici Crne Gore i Slovenije, Filip Vujanović i Danilo Tirk koji su ocijenili da je to najbolji način za unaprijeđenje inače dobre ekonomske saradnje, prenosi MINA-business.

Vujanović je naveo da su ekonomski odnosi na kvalitetnom nivou i da bi se za Crnu Goru moglo kazati da je Slovenija njen strateški partner.

"Ovo je jedan od najbrojnih privrednih foruma koji održavamo. Forumu prisustvuju brojne kompanije iz Slovenije, a njihove privatizacije u Crnoj Gori veoma su uspješne", rekao je Vujanović.

On je kazao da je privatizacija hotela Maestral koji je obavila slovenačka kompanija HIT otvorila prostor daljim privatizacionim procesima hotela u Crnoj Gori. "HIT je uložio značajan novac u renoviranje i nove kapicitete hotela koji je postao ponos obje zemlje", smatra Vujanović.

On je podsjetio da su slovenačke kompanije pobjednici značajnih tendera, kao i da bi dalju saradnju posebno trebalo unaprijeđivati u oblasti turizma. "Iz godine u godinu sve je više turista iz Slovenije, a očekujem da će ovo biti najuspješnija godina", rekao je Vujanović.

Predsjendik Slovenije, Danilo Tirk, kazao je da je robna razmjena dvije države dobra, ali i da je saradnja još intenzivnija na području investicija.

"Mislim da to stanje dobro pokazuje kako je naša saradnja duboka", saopštio je Tirk.

On je ocijenio da velike mogućnosti za unaprjeđenje saradnje postoje na polju poljoprivrede, informacionih tehnologija i kazina.

Predsjednik PKCG Velimir Mijušković, rekao je da činjenica da forumu prisustvuje više od 250 predstavnika poslovne zajednice dvije zemlje naslikovitije potvrđuje da se oni međusobno prepoznaju kao sigurni i pravi partneri za saradnju u svim oblastima i na svim nivoima.

"Struktura privrednika kao i interesovanje institucija iz Slovenije za današnji skup uvjerava nas da se u smislu jačanja ekonomskih i drugih veza nalazimo u vrhu njihovih prioriteta", rekao je Mijušković.

On smatra da učešće predsjendika dvije zemlje u plenarnom dijelu foruma daje snažnu podršku jačanju privredne saradnje Crne Gore i Slovenije.

Predstavnici dvije zemlje potpisali su i niz sporazuma među kojima je onaj o ekonomskoj saradnji.

Predstavnici instituta za standardizaciju dvije države potpisali su i sporazum o saradnji na području te oblasti, a zaključen je i onaj na polju izgradnje puteva u Crnoj Gori.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik