Sloveniji predviđaju rast od 2,7%

Bez autora
Feb 17 2020

Europska komisija za ovu i iduću godinu prognozira Sloveniji ekonomski rast od 2,7 posto, što je na razini procjena iz njena zadnjeg, jesenskog izvješća.

- Očekujemo da će se izvoz i dalje smirivati, dok će uvoz zbog domaće potrošnje ostati stabilan, priopćila je Europska komisija.

Prema novoj ocjeni, rast slovenskog BDP-a u 2019. godini dostigao je 2,5 posto, znatno manje od ekonomskog rasta od 4,1 posto, koliki je zabilježeno godinu dana prije.

To je rezultat vanjskih čimbenika, odnosno smanjenja potraživanja na glavnim izvoznim tržištima, dok domaća potrošnja ostaje stabilna, ali je i posljedica slabljenja gospodarskog raspoloženja.

Prema ocjeni Komisije, stopa zaposlenosti u Sloveniji ostat će i dalje na visokoj razini, a nastavit će se i trend porasta plaća, dok će se rast privatne potrošnje zadržati na lanjskoj razini.

Na području cijena iznadprosječno će rasti stambeni troškovi, ali i investicije u nove poslovne nekretnine i javne investicije.

Stopa inflacije, prema novom  izvješću Europske komisije, lani je u Sloveniji iznosila 1,7 posto, što je smanjenje u odnosu na 1,9 posto u 2018. godini, dok se ove godine, zbog očekivanog rasta plaća i nekih troškova, očekuje njeno povećanje na 1,9 posto.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik