Slovenska udruga Franak ne može objaviti konkretne podatke o iznosima

Bez autora
Dec 07 2015

Slovenska udruga Franak moći će objaviti imena banaka koje je središnja banka upozorila na nepravilnosti pri odobravanju kredita u švicarskoj valuti, ali ne i konkretne podatke o odobrenim iznosima niti o tome koliko su spomenute banke u svojim bilancama doista imale sredstava u francima, odlučilo je povjerenstvo slovenske vlade za javnost informacija. Imena upozorenih banaka mogu se objaviti zbog iskazanog javnog interesa, ali ne i podaci o odobrenim iznosima koji se smatraju službenom bankarskom tajnom, odlučila je povjerenica za javne informacije Mojca Prelesnik. Udruga Franak pokrenula je postupak kojim želi dolazati da je posao banaka s kreditima u švicarskim francima bio špekulativan i na štetu korisnika jer banke same navodno nisu niti imale potrebne količine franka za odobrenje takvih zajmova.

Slovenska udruga Franak moći će objaviti imena banaka koje je središnja banka upozorila na nepravilnosti pri odobravanju kredita u švicarskoj valuti, ali ne i konkretne podatke o odobrenim iznosima niti o tome koliko su spomenute banke u svojim bilancama doista imale sredstava u francima, odlučilo je povjerenstvo slovenske vlade za javnost informacija.

Imena upozorenih banaka  mogu se objaviti zbog iskazanog javnog interesa, ali ne i podaci o odobrenim iznosima koji se smatraju službenom bankarskom tajnom, odlučila je povjerenica za javne informacije Mojca Prelesnik.

Udruga Franak pokrenula je postupak kojim želi dolazati da je posao banaka s kreditima u švicarskim francima bio špekulativan i na štetu korisnika jer banke same navodno nisu niti imale potrebne količine franka za odobrenje takvih zajmova.

Udruga Franak smatra naprotiv da su banke računale na ekstra dobit očekujući rast tečaja franka, te privlačile korisnike kredita nuđenjem naizgled nižih kamata.

Sredinom prošlog mjeseca u Mariboru je počeo prvi sudski proces u kojemu klijenti banaka tuže banke zbog takvih kredita, a pokrenula su ga tri klijenta mariborske Nove kreditne banke Maribor (NKBM).

Njihov je odvjetnik Robert Preininger na suđenju ustvrdio kako raspolaže dokazima da su banke znale da će tečaj švicarskog franka nesrazmjerno porasti u odnosu na euro, te na tome gradile svoju strategiju povećanja profita, a o rizicima nisu obavijestile korisnike, što banka negira.

Banke su odobrile desetak tisuća takvih kredita, a njihovi korisnici zahtijevaju da se ugovori ponište i sklope novi, kojim bi se retroaktivno pretpostavilo da su uzeli kredite u eurima po tada važećoj kamatnoj stopi za tu valutu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik